Vařená plec s rösti a špenátem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Vídeň není jen řízek a Sacher. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na další pochoutku rakouské kuchyně – vařené hovězí maso s bramborovými rösti.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Plec

  • řepkový olej Vita D'or
  • 2 × středně velké cibule
  • 80 g celeru
  • 1 × petržel
  • 1 × mrkev
  • 50 g pórku
  • 3 l vody
  • 5 × kuliček nového koření Kania
  • 3 × bobkové listy Kania
  • 10 × kuliček černého pepře Kania
  • čerstvá listová petržel
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × falešné svíčkové (hovězí kulatá plec) Řezníkova čerstvá porce

Krémový špenát a rösti

  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × cibule
  • 1 × stroužek česneku
  • 250 ml čerstvé smetany (33 % tuku) Pilos
  • zmrazený listový špenát Freshona
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 400 g brambor

Vídeňská pažitková omáčka

  • 150 g máslového toastového chleba Rivercote
  • 500 ml čerstvého plnotučného mléka Pilos
  • 6 × vajec "M"
  • 120 ml hovězího vývaru
  • 1 × lžička dijonské hořčice Kania
  • 300 ml slunečnicového oleje Vita D'or
  • 8 × lžíce nasekané čerstvé pažitky

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 527 kJ / 1 082 kcal

Bílkoviny

55,30 g

Tuky

66,90 g

Vláknina

7,20 g

Sůl

2,60 g

Sacharidy

63,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Plec:

01.Ze surovin na vývar (oleje, cibule, kořenové zeleniny, pórku, divokého koření, listové petržele, soli a vody) si připravíme várku, přivedeme do varu a maso v ní vaříme asi 2 hodiny do měkka. Po uvaření maso vyndáme, vývar přecedíme a kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kousky a dáme stranou k masu.

Detailní video jak připravit vývar najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Krémový špenát:

02.V rendlíku s rozpuštěným máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme smetanou a svaříme na požadovanou hustotu.

03.Přidáme rozmražený, vyždímaný a lehce pokrájený špenát, osolíme, opepříme a krátce prohřejeme.

Rösti:

04.Brambory upečeme v rozehřáté troubě ve slupce „do tvrda“ (neměly by být upečené do měkka, díky tomu zůstanou po nastrouhání trochu mazlavé). Necháme trochu vychladnout, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme a plníme do kulatého tvořítka, lehce udusáme a vytvoříme požadovaný tvar. Opečeme z obou stran v pánvi s rozpáleným olejem dozlatova.

Vídeňská pažitková omáčka:

05.3 vejce uvaříme natvrdo (10 minut ve vroucí vodě) a 3 syrová vejce rozdělíme bílky a žloutky.

06.Chléb namočíme v mléce a vyždímáme. Přidáme natvrdo vařená vejce, vývar, hořčici, 3 žloutky, sůl, pepř a rozmixujeme. Do vzniklé hmoty pomalu zamixujeme i olej. Podle potřeby dochutíme a nakonec posypeme nasekanou pažitkou.

Podrobné video na vídeňskou pažitkovou omáčku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu.

Servírování:

07.Vařenou plec nakrájíme na plátky a podáváme zalitou vývarem i s kořenovou zeleninou. Zvlášť servírujeme rösti, špenát a vídeňskou pažitkovou omáčkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo