Vánoční poleno
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Francouzská

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Oživte starodávnou francouzskou tradici a upečte si vánoční poleno. S receptem od Mirky van Gils Slavíkové bude Bûche de Noël ozdobou vašeho stolu.


Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Piškot:

  • 5 × vejce „M“
  • × špetka sůl Kania
  • 130 g cukr krupice Belbake
  • 1 g mletá vanilka
  • 110 g hladká mouka Belbake

Trvanlivý čokoládový krém:

  • 190 g hořká čokoláda na vaření Fin Carré (52 % kakaa)
  • 50 g cukr moučka Belbake
  • 250 g máslo Pilos

Ozdoba:

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 808 kJ / 432 kcal

Bílkoviny

5,40 g

Tuky

28,70 g

Vláknina

1,70 g

Sůl

0,15 g

Sacharidy

38,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Piškot:

01.Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli a 100 g cukru dotuha. 

02.Do mísy vložíme žloutky, mletou vanilku a zbytek cukru a vyšleháme do pěny.

03.Do vyšlehaných žloutků přidáme 1/3 bílkového sněhu, jemně rozmícháme a vmícháme prosátou mouku.

04.Postupně přidáme zbylé dvě třetiny bílkového sněhu, po přidání každé třetiny jemně promícháme. 

Po přidání první části se z bílku více vymíchá vzduch, proto se přidává po částech, aby zůstal nadýchaný a piškot se zkypřil.

05.Těsto rozetřeme na pečicí papír, zarovnáme strany a přesuneme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 7–8 minut. Necháme vychladnout.

Trvanlivý čokoládový krém:

06.Hořkou čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. 

Pokud máte raději mléčnou čokoládu, můžete ji na přípravu krému použít, navyšte však množství čokolády o 30 %.

07.Do mísy vsypeme moučkový cukr, přidáme máslo a chladnou rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme.

Po vyšlehání krém ihned použijte, jinak zatuhne. 

Poleno:

08.Z piškotového plátu odkrojíme asi 5 cm široký pás, který použijeme na výrobu suků. Velký plát rovnoměrně potřeme připraveným krémem, pevně ji srolujeme a pomocí pečicího papíru a cukrářské karty utáhneme. Stejně postupujeme i s menším pásem a obě rolády pak necháme ztuhnout.

09.U velké rolády zařízneme zešikma konce, potřeme čokoládovým krémem a vidličkou naznačíme reliéf kůry.

10.Malou roládu seřízneme, potřeme krémem, zasadíme do polena jako suk a ozdobíme vidličkou.

11.Z marcipánu vytvoříme dekorace – houbičky nebo větvičky. Hodí se také rozdrcené sněhové pusinky. Poleno ozdobíme a dáme vychladit.

Jak vytvořit marcipánové ozdoby, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu. 

12.Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo