Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Vánočka

Vánočka je sváteční druh pečiva, který se tradičně připravuje na Vánoce, rádi si na ní pochutnáme i přes rok. Roman Paulus vám ukáže svůj recept na domácí vánočku s mandlemi a rozinkami. Na sváteční tabuli vypadá nádherně a pochutnat si na ní můžete třeba i k snídani či kávě, s džemem, máslem nebo čokoládovo-oříškovým krémem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vánočka

  • 35 g droždí
  • 120 g cukru krystal Belbake
  • 1 × vanilkový cukr Belbake
  • 250 ml mléka Pilos (3,5 % tuku)
  • 120 g másla Pilos
  • 3 × žloutky
  • 600 g polohrubé mouky Belbake + na pomoučnění
  • 1 × lžíce mandlí bez slupky
  • 1 × lžička soli Kania
  • 2 × lžíce rozinek namočených v tuzemáku
  • 1 × lžíce tuzemáku Alliance
  • 1 × vejce „M” na potření vánočky
  • 1 × lžíce mandlových lupínků
  • pečicí plech

POSTUP

Těsto

1. Z droždí, špetky cukru a 125 ml vlažného mléka připravíme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.

2. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, přidáme prosátou mouku, nasekané mandle, sůl, rozinky namočené v tuzemáku, přilijeme tuzemák, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto znovu vařečkou zpracujeme.

Vánočka

3. Těsto rozdělíme na pomoučněném válu na 9 částí, ze kterých vytvoříme bochánky a poté vyválíme na asi 20 cm dlouhé válečky.

4. Ze 4 válečků spleteme spodní vrstvu, kterou přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed po celé délce spodní vrstvy vytvoříme rukou žlábek.

5. Ze 3 válečků spleteme klasický cop a vtiskneme ho do žlábku.

6. Zbylé 2 válečky vyválíme trochu delší, propleteme a vtiskneme do žlábku uprostřed střední vrstvy. Konce horní vrstvy povytáhneme a podsuneme pod spodní vrstvu.

7. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.

8. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, do vánočky zapíchneme 4 špejle, čímž ji zpevníme, aby se při pečení jednotlivé copánky nesesunuly, a posypeme plátky mandlí. Pečeme v  troubě předehřáté na 170 °C 40 – 45 minut.

9. Vánočku necháme vychladnout, odstraníme špejle a pocukrujeme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.