Tvarůžkový tatarák
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

2 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Hovězí (či telecí) tatarák je klasika, podobně jako tatarský biftek z lososa. Už jste ale někdy vyzkoušeli tvarůžkový tatarák? Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na tatarský biftek z tohoto aromatického sýru, ve kterém používá oba jeho nejznámější druhy – jak kmínové tvarůžky, tak ty s ušlechtilou plísní. Zjistíte, jak snadné je takovou dobrotu připravit – stačí nasekané tvarůžky smíchat s dalšími surovinami, jako jsou pažitka, mletá paprika nebo pivo. Na závěr nezapomeňte podávat s čerstvou topinkou a nakládanou červenou cibulí.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 2 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 200 g mini tvarůžky Pilos
  • 1 × lžíce světlé pivo Argus
  • 1 × lžíce sekaná pažitka + na ozdobu
  • 1,5 × červená cibule
  • 1 × lžička sladká mletá Kania
  • 1 × čerstvá pálivá paprička
  • 1 × špetka celý kmín Kania
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 70 g čerstvý sýr Palouček Pilos
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 50 g marinovaná červená cibule k podávání
  • 4 × topinka k podávání (případně bezlepkové)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 337 kJ / 559 kcal

Bílkoviny

40,40 g

Tuky

25,30 g

Vláknina

5,70 g

Sůl

6,20 g

Sacharidy

41,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Tvarůžky v elektrickém sekáčku nasekáme najemno, avšak nechceme vytvořit pastu.

: Použít můžete jak klasické, tak ochucené druhy tvarůžků.

02.Nasekané tvarůžky ochutíme pivem, nasekanou čerstvou pažitkou, najemno nasekanou cibulí, mletou paprikou, nasekanou pálivou papričkou bez semínek, kmínem a olivovým olejem. Do směsi přimícháme i čerstvý sýr, trochu pepře a dobře promícháme.

Kmín můžete zvolit celý anebo ho nadrtit v hmoždíři, aby se uvolnila intenzivnější chuť.

03.Směs necháme alespoň 5 minut odležet a následně v případě potřeby dochutíme či naředíme pivem. 

04.Tatarák nandáme do kruhové formičky, udusáme, zasypeme trochou nasekané pažitky a formičku odebereme.

05.Podáváme s marinovanou červenou cibulí a topinkou z rustikálního chlebu.

Jak připravit domácí marinovanou červenou cibuli zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Více bílkovin do přílohy?

Zkuste hotový tvarůžkový tatarák zamíchat třeba do vařeného bulguru (stačí jedna lžíce na porci) a použijte ho jako lahodnou přílohu díky tvarůžkům obohacenou o bílkoviny. Tvarůžky totiž obsahují bílkovin velké množství, aniž by byly zároveň i tučné. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo