Smržová omáčka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Smrže patří k nejcennějším houbám, které můžete sehnat. Pokud se Vám podaří tuto lahůdku získat, je potřeba řádně ji využít. V tomto triku vám Roman Paulus ukáže, jak připravit lahodnou omáčku ze smržů. Dokonale doladí chuť různých pečených mas nebo grilované zeleniny.

Tagy

Vegetarián

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Smržová omáčka

  • 20 g sušených nebo čerstvých smržů
  • 20 g másla
  • 30 g šalotky
  • 20 ml brandy
  • 20 × bílého portského vína
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml omáčky demi-glace
  • 1 × větší lžíce francouzského másla
  • 50 ml čerstvé smetany ke šlehání
  • listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 243 kJ / 536 kcal

Bílkoviny

6,90 g

Tuky

42,70 g

Vláknina

1,80 g

Sůl

1,60 g

Sacharidy

18,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Sušené smrže nejdříve namočíme do studené vody (na 2 – 3 hodiny), scedíme, vodu uložíme na později a smrže nakrájejíme. Nejdříve odkrojíme nožičku a poté nakrájejíme na poloviny, případně čtvrtiny. Důkladně propláchneme, aby se všechen písek dostal pryč.

02.V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, necháme zpěnit šalotku nakrájenou najemno, přidáme čisté smrže a krátce podusíme. Podlijeme brandy a bílým portským vínem, osolíme a opepříme. Jakmile se alkohol trochu svaří, přilijeme vodu, ve které byly smrže namočené a necháme zredukovat. Přilijeme omáčku demi-glace a necháme asi 5 minut provařit. Přidáme francouzské máslo, přilijeme smetanu a necháme ještě asi 5 minut provařit. Přidáme nasekanou listovou petržel a podáváme, nejlépe s pečeným telecím hřbetem nebo pečenou drůbeží.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo