Kuchyně
Asijská, Indická, Srílanská
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
20 min.
Obtížnost
Začátečník
Na Cejlonu, ostrově v Indickém oceánu, se rýže podává na mnoho zajímavých způsobů a jedním z nich je i biriyani neboli birjání. Jak se tato pochoutka připravuje, vám ve svém video receptu představí šéfkuchař Roman Paulus. Na základ budete potřebovat přepuštěné máslo (ghí), česnek, zázvor a spoustu voňavého koření. Po čase přidáte i jogurt a rajčata. Až celou směs orestujete pěkně na barvu, přijde správná chvíli přidat i vařenou basmati rýži a za chvíli můžete podávat. K této smažené rýži se nejvíce hodí ozdoby v podobě smažené šalotky, kešu ořechů a smaženého vařeného vejce.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 050 kJ / 491 kcal
Bílkoviny
20,60 g
Tuky
23,70 g
Vláknina
3,90 g
Sůl
0,50 g
Sacharidy
51,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Vejce uvaříme natvrdo a rýži v osolené vroucí vodě podle návodu. Kešu v pánvi nasucho orestujeme.
Pro výraznější chuť zkuste rýži uvařit v zeleninovém nebo masovém vývaru. Jak na něj se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.
02.Ve velké pánvi rozpálíme přepuštěné máslo, na kterém postupně orestujeme najemno nasekanou cibuli, nastrouhaný zázvor a česnek. Ochutíme římským kmínem, bobkovým listem, drceným kardamomem, skořicí, drceným a mletým chilli (podle chuti), kari kořením, kurkumou, stvolem citronové trávy a semínky černé hořčice. Jakmile máme na barvu orestovaný základ, přidáme nakrájená čerstvá rajčata se lžící jogurtu.
03.Následné přidáme vařenou basmati rýži, promícháme, přidáme kari listy, nasekanou mátu, koriandr a pandanové listy. Dochutíme solí a mletým pepřem.
Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Listy zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů.
04.Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.
05.Servírujeme v hlubokém talíři, posypané rozinkami, restovanými kešu ořechy, smaženou šalotkou a natvrdo vařenými vejci. Tradičně se vejce ještě po oloupání osmaží.
Dle chuti je možné přidat i krevety či kuřecí kousky.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT