Rýžový nákyp
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

 Zamyslete se nad tím, kdy jste naposledy měli rýžový nákyp. Dost možná to už nějaký rok bude, a tak je ta pravá chvíle na to, abyste vyzkoušeli ten nejlepší, který kdy ochutnáte – podle video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Zjistíte, proč zvolit italskou rýži arborio i jak ji uvařit ve sladkém mléku a následně smíchat s bílky a žloutky, abyste dosáhli krásně nadýchaného nákypu, který pak může putovat do trouby. Na závěr stačí už jen připravit sníh z bílků a zapéct ho, aby byl krásný i na pohled. Podávejte se švestkovým kompotem a vanilkovou omáčkou!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 600 ml voda
  • 300 ml plnotučné mléko Pilos (3,5 % tuku)
  • 1 × vanilinový cukr Belbake
  • 100 g krupicový cukr Belbake
  • 300 g rýže Arborio Italiamo
  • 5 × vejce „M“
  • 25 g máslo Pilos
  • 25 g strouhaný kokos Belbake
  • sníh na zapékání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 712 kJ / 406 kcal

Bílkoviny

11,70 g

Tuky

12,80 g

Vláknina

2,10 g

Sůl

0,25 g

Sacharidy

60,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Pekáč si předem vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.

Místo pekáče můžete připravit i malé misky a každou porci zapéct zvlášť.

02.Vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme mléko, půlku cukru, vanilinový cukr a suchou rýži. Vaříme na mírném plameni doměkka a hotovou necháme pod pokličkou ještě 10–15 minut odpočinout.

03.Bílky ušleháme v tuhý sníh a v druhé misce vyšleháme i žloutky se zbylým cukrem.

04.Uvařenou rýži necháme trochu vychladnout a přidáme k ní šlehané žloutky a následně opatrně i bílky.

05.Připravenou hmotu nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi 1 hodinu.

06.Hotový nákyp vyndáme z trouby a připravíme bílkový sníh na zapékání podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Sníh lze zapéct i v troubě pod grilem, pokud nemáte flambovací pistoli.

07.Podáváme ideálně s vanilkovou omáčkou a švestkovým kompotem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo