Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Zamyslete se nad tím, kdy jste naposledy měli rýžový nákyp. Dost možná to už nějaký rok bude, a tak je ta pravá chvíle na to, abyste vyzkoušeli ten nejlepší, který kdy ochutnáte – podle video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Zjistíte, proč zvolit italskou rýži arborio i jak ji uvařit ve sladkém mléku a následně smíchat s bílky a žloutky, abyste dosáhli krásně nadýchaného nákypu, který pak může putovat do trouby. Na závěr stačí už jen připravit sníh z bílků a zapéct ho, aby byl krásný i na pohled. Podávejte se švestkovým kompotem a vanilkovou omáčkou!
Energie
1 712 kJ / 406 kcal
Bílkoviny
11,70 g
Tuky
12,80 g
Vláknina
2,10 g
Sůl
0,25 g
Sacharidy
60,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Pekáč si předem vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
Místo pekáče můžete připravit i malé misky a každou porci zapéct zvlášť.
02.Vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme mléko, půlku cukru, vanilinový cukr a suchou rýži. Vaříme na mírném plameni doměkka a hotovou necháme pod pokličkou ještě 10–15 minut odpočinout.
03.Bílky ušleháme v tuhý sníh a v druhé misce vyšleháme i žloutky se zbylým cukrem.
04.Uvařenou rýži necháme trochu vychladnout a přidáme k ní šlehané žloutky a následně opatrně i bílky.
05.Připravenou hmotu nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi 1 hodinu.
06.Hotový nákyp vyndáme z trouby a připravíme bílkový sníh na zapékání podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Sníh lze zapéct i v troubě pod grilem, pokud nemáte flambovací pistoli.
07.Podáváme ideálně s vanilkovou omáčkou a švestkovým kompotem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT