Pečená jehněčí kýta
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Jak upéct jehněčí kýtu, aby byla růžová, šťavnatá a dostatečně propečená? To nám prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Zjistíte jak kýtu vykostit, čím naplnit skopové i na kolik stupňů péct jehněčí v troubě. Pokud máte doma maso a připravené bazalkové, rukolové nebo česnekové pesto, rozpalte troubu a dopřejte si pořádný kus masa. Hodí se nejen na slavnostní nedělní oběd, ale perfektně poslouží i na party pro větší společnost.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na pečenou jehněčí kýtu

  • 200 g bazalkového pesta
  • jehněčí kýta s kolenem a kostí
  • sůl
  • pepř
  • šalotka
  • palička česneku
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • grilovaná zelenina

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 782 kJ / 904 kcal

Bílkoviny

15,90 g

Tuky

90,80 g

Vláknina

4,60 g

Sůl

3,60 g

Sacharidy

9,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z jehněčí kýty vyřízneme stehenní kost a vzniklý otvor naplníme bazalkovým pestem.

02.Tip: Jak připravit domácí bazalkové pesto zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

03.Maso osolíme, opepříme, svážeme provázkem a přendáme do pekáče. Přidáme překrojené šalotky i se slupkou, neoloupané stroužky česneku a větvičky čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lístky bylinek dáme i na samotnou kýtu). Do masa zapíchneme teploměr a pečeme:

  • v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu 15 minut,
  • v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 25 °C,
  • v troubě rozehřáté na 110 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 40 °C,
  • v troubě rozehřáté na 90 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 55 °C,
  • v troubě rozehřáté na 70 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 60 °C.

04.Pak maso přikryjeme alobalem a necháme „dozrát“ v troubě vyhřáté na 70 °C klidně ještě několik hodin. Nepřepeče se tak, ale bude lahodnější.

Servírování:

05.Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s grilovanou zeleninou, rozpečenou šalotkou a česnekem.

06.Tip: Jak si udělat grilovanou zeleninu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo