Opera řezy
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

9 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Na operu nemusíte jen do divadla, můžete si ji udělat sami doma. Vyzkoušejte recept Mirky van Gils Slavíkové na luxusní čokoládovo-kávové řezy.


Tagy

Sváteční moučníky

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 9 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Joconde plát:

  • 4 × bílek
  • 125 g cukr moučka Belbake
  • 1 × špetka sůl Kania
  • 5 × vejce „M“
  • 125 g mandlová mouka
  • 35 g hladká mouka Belbake
  • 25 g přepuštěné máslo
  • 100 g hořká čokoláda J. D. Gross (70 % kakaa)

Sirup:

  • 100 g cukr krupice Belbake
  • 100 g voda
  • 1 × lžíce nastrouhaná pomerančová kůra
  • 5 g jemně mletá káva Bellarom
  • 30 g tuzemák Alliance

Kávový krém:

  • 3 × žloutek
  • 90 g cukr krupice Belbake
  • 90 g máslo Pilos
  • 1 × silná káva (ristretto)

Čokoládová ganache:

  • 150 g hořká čokoláda J. D. Gross (70 % kakaa)
  • 150 g smetana na šlehání Pilos (40 % tuku)

Čokoládová poleva:

  • 150 g hořká čokoláda J. D. Gross (70 % kakaa)
  • 22 g slunečnicový olej Vita D´or

Ozdoba:

  • mléčná čokoláda na vaření Fin Carré
  • zlatý sprej Belbake

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 131 kJ / 748 kcal

Bílkoviny

13,40 g

Tuky

50,40 g

Vláknina

6,80 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

57,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Joconde plát:

01.Bílky, půl dávky moučkového cukru a sůl vyšleháme do sněhu. 

02.Celá vejce a druhou polovinu cukru vložíme do mísy robota a vyšleháme do pěny. Přidáme prosátou mandlovou a hladkou mouku a přepuštěné máslo a zamícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

03.Těsto rozetřeme na pečicí papír, přendáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 20 minut.

04.Vychladlý plát rozřízneme na 4 stejné pruhy.

05.Jeden plát pomažeme z jedné strany rozpuštěnou čokoládou.

Sirup:

06.Cukr s vodou, nastrouhanou pomerančovou kůrou a kávou svaříme až do rozpuštění cukru. Horký sirup přecedíme a vmícháme tuzemák. 

Kávový krém:

07.Cukr vsypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a svaříme na bublinu (112 °C).

Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo.

08.Žloutky vložíme do mísy robota, začneme šlehat na nejvyšší výkon a za stálého chodu přiléváme svařený cukr. Šleháme do úplného vychladnutí. 

09.Do chladných žloutků přidáme studené ristretto a změklé máslo a důkladně vyšleháme v hladký krém.

Čokoládová ganache:

10.Smetanu na šlehání zahřejeme – nevaříme, přelijeme nalámanou čokoládu v misce a mícháme až do úplného rozpuštění. Necháme zchladnout.

Řezy:

11.Piškotový plát s čokoládovou vrstvou otočíme čokoládou dolů, potřeme vychladlým sirupem a rozetřeme kávový krém.

12.Přiklopíme druhým plátem, prokapeme sirupem a rozetřeme asi 3-4 mm vrstvu čokoládového ganache.

13.Opět přiložíme plát, prokapeme a potřeme kávovým krémem.

14.Zakryjeme čtvrtým plátem a řez vložíme ztuhnout do lednice.

Čokoládová poleva:

15.Čokoládu rozpustíme, přilijeme slunečnicový olej a důkladně promícháme. 

16.Vychladlý řez přelijeme čokoládovou polevou, uhladíme a necháme ztuhnout v lednici. 

17.Ztuhlý řez rozkrájíme pilkovým nožem, který po každém řezu namočíme v teplé vodě a otřeme. Ozdobíme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a zlatým sprejem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo