Norský losos uzený v teplém kouři
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Uzený losos na grilu je velmi chutný pokrm, který si rychle oblíbíte. Podívejte se, jak připravit šťavnatý, jemný a hlavně jednoduchý filet z lososa. Roman Paulus vám prozradí, jak udit rybu na grilu u vás na zahradě, jak filet připravit a marinovat. Dozvíte se, jaká příloha se k uzené rybě nejlépe hodí. Neváhejte a podívejte se na nové video Kulinářské akadmie Lidlu a objevte triky na norského lososa uzeného v teplém kouři s medovo-hořčicovou omáčkou a okurkovým salátem. Překvapte své hosty během letního grilování chutným receptem a nabídněte jim trochu luxusu i u vás doma.


Tagy

Grilování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Uzený losos

  • 500 g norský losos
  • 100 g krupicový cukr
  • 100 g mořská sůl
  • 100 g plnotučná hořčice
  • 30 g hrubozrnná hořčice
  • čerstvý kopr
  • čerstvá listová petržel
  • čerstvý koriandr
  • pepř

Okurkový salát

  • 1 × salátová okurka
  • 1 × lžíce ocet
  • 2 × lžíce cukr krystal

Medovo-hořčicová omáčka

  • 1 × lžíce hrubozrnná hořčice
  • 100 ml extra panenský olivový olej
  • 2 × lžíce květový med
  • 2 × lžíce bílý vinný ocet
  • mořská sůl v mlýnku
  • 1 × hrst čerstvý kopr

K podávání dle chuti

  • 1 × citron
  • třtinový cukr
  • česneková bageta

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 503 kJ / 598 kcal

Bílkoviny

28,20 g

Tuky

42,80 g

Vláknina

2,00 g

Sůl

4,60 g

Sacharidy

24,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Okurkový salát:

02.Oloupanou okurku nastrouháme nahrubo do mísy. Ochutíme octem, cukrem, solí a promícháme. Podle potřeby můžeme přilít i vodu. Necháme 15 až 20 minut odležet a ještě dochutíme. Videorecept na okurkový salát naleznete v Kuchyni Lidlu zde.

03.Medovo-hořčicová omáčka:

04.Hořčici vložíme do hlubší misky. Za stálého míchání metličkou postupně přilijeme 100 ml olivového oleje. Poté zašleháme med, zakápneme vinným octem, osolíme a vmícháme nadrobno nasekaný kopr. Videorecept na medovo-hořčicovou omáčku naleznete v Kuchyni Lidlu zde.

Uzený losos:

05.Filet lososa s kůží a šupinami nejprve naložíme do mixu soli a cukru asi na 3 hodiny, poté omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.

Pokud připravujete rybu pouze pro dospělé, přidejte do marinády i 50 ml brandy.

06.Do rozpálených uhlíků přidáme odštěpky z tvrdého dřeva namočené alespoň 30 minut ve vodě a připravíme tak gril na uzení.

07.Do misky vložíme obě hořčice, nasekané bylinky, rozmícháme, marinádu natřeme na horní stranu lososa a udíme na nepřímém žáru pod poklopem v grilu. Pro střední propečení udíme asi 15 minut při 180° C.

08.Losos nemusí být propečený úplně, stačí aby byl středně propečený. Tím že je filet u ocasu nižší než u hlavy, můžeme následně podávat jak hostům, kteří mají rádi méně, tak i těm, kteří majá rádi více vařené ryby.

09.Citron rozkrojíme na polovinu a dužninu obtiskneme do třtinového cukru. Takto připravený jej vložíme přímo na rozpálenou část grilu a cukr necháme zkaramelizovat. V grilu si rozpečeme i česnekovou bagetu.

Servírování:

10.Jako příloha je vhodná opečená česneková bageta, zkaramelizovaný citron, okurkový salát a medovo-hořčicová omáčka. Podáváme zvlášť formou bufetu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo