Kuchyně
Česká
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Nejlepší jsou polévky, které hravě poslouží jako syté hlavní jídlo. Jednou z takových je krkonošské kyselo, které připravil šéfkuchař Roman Paulus. Ten postupoval podle lehce netradičního receptu, kdy většinu surovin nejdříve orestoval, aby tak získaly o něco výraznější chuť. Kyselo zahuštěné chlebovým kváskem chutná skvěle s krajícem nejlépe domácího chleba. Pokud byste ale přeci jen ocenili trochu kyselejší nebo naopak jemnější variantu, není nic snazšího než před podáváním přidat trochu octa nebo smetany.
Energie
4 555 kJ / 1 089 kcal
Bílkoviny
36,90 g
Tuky
44,60 g
Vláknina
30,10 g
Sůl
0,44 g
Sacharidy
147,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Houby minimálně 2–3 hodiny předem namočíme do vody. Použijeme tolik vody, aby byly všechny ponořené. Před vařením scedíme a stranou si dáme jak houby, tak slitou vodu.
02.Na sádle orestujme kmín, najemno nakrájenou cibuli, žampiony nakrájené na čtvrtiny a sůl. Přidáme sušené houby, oloupané a pokrájené syrové brambory, krátce zarestujeme a zalijeme jedním litrem vody a vodou ze sušených hub.
03.Vaříme asi 20 minut do skoro změknutí brambor a přidáme kvásek, rozmíchaný ve studené vodě. Krátce provaříme a dokončíme vejci, které vyklepneme do vroucího kysela a rozkvrdláme metličkou. Rozmícháme a můžeme podávat.
04.Kyselo na talíři ozdobíme nasekanou listovou petrželí.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT