Houbový krém
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Houbová polévka je stálicí české kuchyně. Receptů na houbovou polévku najdete nesčetně, Roman Paulus Vám v následujícím videu ukáže svůj oblíbený recept na houbový krém. Jeho tajemstvím a rovněž i základem je silný vývar z hub a kořenové zeleniny. Další příprava je pak velice snadná a zabere Vám už jen chvilku.

Tagy

Kulinářská akademie

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Houbový krém

  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 50 g sušených hříbků (lišky, křemenáče)
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 × velká cibule
  • 5 kuliček celého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 5 × bobkových listů
  • svazek rozmarýnu
  • 75 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 200 g čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 50 ml čerstvého mléka na vyšlehání
  • 2 × stroužky česneku
  • čerstvé houby (hříbky, lišky, křemenáče) na orestování
  • listová petržel
  • sůl
  • pepř

Orientační nutriční hodnoty

Energie

7 074 kJ / 1 691 kcal

Bílkoviny

35,10 g

Tuky

132,60 g

Vláknina

17,70 g

Sůl

3,10 g

Sacharidy

101,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do silného kuřecího vývaru přidáme sušené houby, kořenovou zeleninu, cibuli, divoké koření a svazek rozmarýnu. Necháme vařit alespoň 2 hodiny, aby byl vývar z hub co nejsilnější.

02.V hrnci necháme rozpustit 60 g másla, přidáme mouku, připravíme světlou jíšku a necháme trochu vychladnout. Přilijeme trochu přecezeného vývaru z hub, dobře rozmícháme, přilijeme zbylý vývar, 15 – 20 minut provaříme a poté přilijeme smetanu. Před podáváním přilijeme trochu studeného mléka a rozmixujeme.

03.V pánvi rozpustíme lžičku másla, přidáme nadrobno nakrájený česnek a na menší kousky nakrájené hříbky, lišky, křemenáče, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou listovou petržel.

04.Do hlubšího talíře naservírujeme připravené ragú z hub, poté nalijeme polévku. Můžete podávat s opečeným chlebem nebo bagetou opečenou na bylinkovém másle.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo