Kuchyně
Americká
Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
20 min.
Obtížnost
Začátečník
Američané si dávají burákové máslo namazané na toastu s džemem, šéfkuchař Roman Paulus si ho rád přimíchává do tvarohu nebo jogurtu. Skvěle ale chutná i třeba jen tak s ovocem, v mléčném koktejlu nebo se zmrzlinou. V tomto videu Kulinářské akademie Lidlu zjistíte, jak jednoduché je připravit si arašídové máslo doma. Potřebujete jen několik základních surovin a v ideálním případě multifunkční kuchyňský robot Monsieur Cuisine. Pokud ho nemáte, nepropadejte panice – hravě si poradíte i bez něj!
Energie
797 kJ / 190 kcal
Bílkoviny
7,50 g
Tuky
14,70 g
Vláknina
2,60 g
Sůl
0,05 g
Sacharidy
8,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
Aby se pasta snadněji připravovala, připravte v robotu dvojnásobnou porci – tedy ze 600 g buráků.
01.Do mixovací nádoby odměříme 300 g pražených nesolených arašídů.
02.Hrnec nastavíme na manuální vaření. Zvolíme teplotu 100 °C, dobu 5 minut a míchání zpětným chodem na 3. stupeň. Přiklopíme víkem a restujeme.
03.Poté upravíme nastavení manuálního vaření na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 2 minut.
04.Následně odklopíme víko a přilijeme 40 g medu.
05.Ochutíme špetkou soli a po okrajích stěrkou shrneme obsah do středu hrnce.
06.Robot v programu manuálního vaření nastavíme znovu na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 8 minut. Přiklopíme víkem a mixujeme dojemna.
07.Hotové arašídové máslo přendáme do sklenic a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.
Arašídové máslo se hodí jako pomazánka na chléb, ideálně v kombinaci s džemem. Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbené u sportovců a vhodné i do snídaňových kaší, jogurtů a k pečení domácího sladkého pečiva. Výborné je na teplých vaflích či lívancích.
08.Arašídy postupně opražíme nasucho v rozpálené pánvi. Ještě teplé je ve výkonném mixéru rozmixujeme najemno. Následně nádobu otevřeme, obsah setřeme ze stěn, aby se rovnoměrně promíchal, ochutíme medem a solí a znovu důkladně rozmixujeme.
09.Hotové máslo přendáme do sklenice a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.
Pokud se buráky v mixéru špatně mixují, přilijte rostlinný olej. Arašídové máslo bude ve výsledku o to tučnější, tekutější a jemnější. Ty nejvýkonnější mixéry snadno vyrobí ořechové máslo i bez oleje, ty slabší mohou potřebovat olejem trochu pomoci.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT