Domácí arašídové máslo
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Americká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

20 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Američané si dávají burákové máslo namazané na toastu s džemem, šéfkuchař Roman Paulus si ho rád přimíchává do tvarohu nebo jogurtu. Skvěle ale chutná i třeba jen tak s ovocem, v mléčném koktejlu nebo se zmrzlinou. V tomto videu Kulinářské akademie Lidlu zjistíte, jak jednoduché je připravit si arašídové máslo doma. Potřebujete jen několik základních surovin a v ideálním případě multifunkční kuchyňský robot Monsieur Cuisine. Pokud ho nemáte, nepropadejte panice – hravě si poradíte i bez něj!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 300 g arašídy (pražené, nesolené)
  • 40 g květový med
  • 1 × špetka sůl

Orientační nutriční hodnoty

Energie

797 kJ / 190 kcal

Bílkoviny

7,50 g

Tuky

14,70 g

Vláknina

2,60 g

Sůl

0,05 g

Sacharidy

8,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:

Aby se pasta snadněji připravovala, připravte v robotu dvojnásobnou porci – tedy ze 600 g buráků.

01.Do mixovací nádoby odměříme 300 g pražených nesolených arašídů.

02.Hrnec nastavíme na manuální vaření. Zvolíme teplotu 100 °C, dobu 5 minut a míchání zpětným chodem na 3. stupeň. Přiklopíme víkem a restujeme. 

03.Poté upravíme nastavení manuálního vaření na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 2 minut.

04.Následně odklopíme víko a přilijeme 40 g medu.

05.Ochutíme špetkou soli a po okrajích stěrkou shrneme obsah do středu hrnce.

06.Robot v programu manuálního vaření nastavíme znovu na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 8 minut. Přiklopíme víkem a mixujeme dojemna. 

07.Hotové arašídové máslo přendáme do sklenic a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.

Arašídové máslo se hodí jako pomazánka na chléb, ideálně v kombinaci s džemem. Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbené u sportovců a vhodné i do snídaňových kaší, jogurtů a k pečení domácího sladkého pečiva. Výborné je na teplých vaflích či lívancích.

Postup bez Monsieur Cuisine:

08.Arašídy postupně opražíme nasucho v rozpálené pánvi. Ještě teplé je ve výkonném mixéru rozmixujeme najemno. Následně nádobu otevřeme, obsah setřeme ze stěn, aby se rovnoměrně promíchal, ochutíme medem a solí a znovu důkladně rozmixujeme.

09.Hotové máslo přendáme do sklenice a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.

Pokud se buráky v mixéru špatně mixují, přilijte rostlinný olej. Arašídové máslo bude ve výsledku o to tučnější, tekutější a jemnější. Ty nejvýkonnější mixéry snadno vyrobí ořechové máslo i bez oleje, ty slabší mohou potřebovat olejem trochu pomoci.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo