Hola amigos! Slunce, usměvaví lidé, stoly plné zeleniny, tortill a pikantní hořké čokolády. Kam se vydáváme tentokrát? Samozřejmě do Mexika! O mexické kuchyni se říká, že je plná exotických surovin, které nejsou v Evropě dostupné, není to tak úplně pravda. Mexická kuchyně v sobě pojí dvě tradice – místních Indiánů a španělských konkvistadorů, díky čemuž jsou v Mexiku oblíbené rovněž suroviny, které běžně najdete i na svém stole. Víte, které to jsou? Zkuste popřemýšlet a vyjmenovat alespoň tři z nich.
V mexické kuchyni vládnou luštěniny – zvláště fazole, v Mexiku najdete více než 20 odrůd. Co se týče semínek chia, mohlo by se zdát, že je to celkem nová surovina, která se objevila v kuchyni teprve nedávno. Opak je pravdou, semínka chia byly základem jídelníčku již starověkých Aztéků a stále jsou v Mexiku oblíbené. Používají se k přípravě různých pečených dezertů nebo výživných nápojů.
Mexičané rádi tráví chvíle se svými blízkými, milují hudbu a v neposlední řadě také dobré jídlo. Spojíte-li tyto tři věci, přesunete se na mexickou fiestu, velkolepou oslavu, která většinou končí až nad ránem.
A co se podává? Na začátek úplně stačí, když si koupíte balení tortill a lehce je ohřejete. Poté je naplňte některou z tradičních fazolových pomazánek nebo guacamole, což je pasta z avokáda a rajčat. Skvěle se hodí rovněž mleté maso s rajčatovou omáčkou nebo pečená kukuřice a paprika.
Chcete si připravit guacamole, ale nevíte, jak oloupat avokádo? Roman Paulus Vám v tom pomůže. Stačí, když se podíváte na jeho trik v Kulinářské akademii Lidlu. Z avokáda můžete připravit nejen pastu, ale rovněž je nakrájet na plátky a servírovat jako přílohu k tortille, salátům nebo masu.
Máte své oblíbené recepty mexické kuchyně? Napište nám, jak vypadá mexická fiesta ve Vašem podání.
Patříte mezi milovníky čokolády? Pak Vás bude jistě zajímat, jakým způsobem se jí v Mexiku. Samozřejmě naostro s různými druhy pálivých papriček. Čokoláda je rovněž základem tradičního mexického pokrmu – kuřete v omáčce mole poblano, které se připravuje u příležitosti různých svátků. Jedná se o kuřecí maso polité hustou čokoládovou omáčkou s velkým množstvím chilli papriček. Pochutnali byste si na takovém jídle, nebo Vám maso a čokoláda nejdou k sobě?
Kromě tradičních tematických týdnů, ve kterých seženete potraviny nepostradatelné v mexické kuchyni, se můžete nechat inspirovat i v Kuchyni Lidlu. Naši kuchaři pro Vás připravili několik receptů v mexickém stylu.
Máte rádi klasické pokrmy, které jsou plné chutí? Připravte nejoblíbenější recept mexické kuchyně – plněnou tortillu a vezměte své hosty na cestu do Ameriky. K přípravě plněných tortill můžete použít svou oblíbenou zeleninu, ale pokud chcete, aby Váš pokrm voněl po mexicku, určitě nezapomeňte na červené fazole a kukuřici. Celý pokrm dolaďte osvěžující avokádovou pastou dochucenou limetkovou šťávou. Zaručujeme Vám, že pokud toto jídlo ochutnáte, mexickou kuchyni budete připravovat velice často.
A opět tortilla. My Vám však slibujeme, že tortilla v provedení Romana Pauluse Vám určitě zachutná. Tortilly naplňte ragú z mletého masa s fazolemi, posypte sýrem a srolujte. Přendejte do zapékací mísy, potřete zbylým ragú a posypejte sýrem a zapečte. Takto připraveným tortillám se v Mexiku říká enchilladas. Uvidíte, že neodoláte.
Tortilly nemusíte vždy jen plnit, můžete z nich připravit také báječnou přílohu. Stačí je rozdělit na menší trojúhelníčky a usmažit v rostlinném oleji dozlatova. Roman Paulus je podává ke grilovaným špízům se salátem ze špenátu a jogurtovým dipem. Určitě Vám však přijdou k chuti jako chuťovka k televizi, co myslíte? Doplnit je můžete oblíbeným dipem nebo salsou.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.