Všeobecně převládá názor, že víno získává dlouhodobým skladováním na své kvalitě. V některých případech je to sice pravda, ale většina vín dostupných v obchodech, je vhodná spíše k okamžité konzumaci. O tom, zda se víno hodí k dlouhodobému skladování, rozhodují jeho čtyři vlastnosti: obsah alkoholu, cukru, tříslovin a kyselost (acidita). Čím je hodnota každé uvedené složky vyšší, tím vyšší je pravděpodobnost, že je víno vhodné k delšímu skladování.
Nejčastěji se hovoří o dlouholetém skladování červených vín. Avšak první místo v této kategorii zaujímají spíše bílá dezertní vína. Některá z nich je možné skladovat i několik desítek let. Dlouhozrající červená vína se uchovávají přibližně 20-30 let, ale například portské víno své chuťové a aromatické vlastnosti uchovává mnohem déle.
A jak uchovávat víno po jeho otevření? Víno se kazí vlivem kyslíku. Pokud se Vám nepodaří spotřebovat celou lahev, nezapomeňte ji zazátkovat. Nespotřebované zazátkované víno uchovávejte v lednici ve svislé poloze, nízká teplota zpomaluje proces jeho oxidace. Takto uchovávané víno by si mělo udržet svoje vlastnosti po dobu 3-5 dnů.
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.