Prodlužte svým dětem na Silvestra večerku a zapojte je rovnou i do příprav. Skladbu občerstvení přizpůsobte malým nezbedníkům. Nakonec určitě nebudou sami, kdo ocení odlehčení a nápaditost vlastnoručně připravených dobrot.
Zelenina, ovoce i pečivo veselých tvarů jsou vděčné jak na přípravu, tak na celovečerní uždibování. Vezměte ještě jednou do akce vykrajovátka vánočního cukroví a společně s dětmi vykrájejte, na co přijdete. Salátovou okurku, bílou ředkev, papriku, toustový chléb, ale třeba i vaječnou omeletu nebo sýr. To vše můžete ve formě srdíček, kytiček nebo hvězdiček servírovat jednotlivě v misce nebo vymyslet dětem další práci a nechat je napíchat všechno na párátka a špejle.
TIP: K vykrájené zelenině připravte jednoduchý dip z bílého jogurtu nebo zakysané smetany a čerstvých bylinek. Přidejte pár kapek citronu a trochu medu. Skvělým doplňkem k čerstvé i pečené zelenině je také dip z pečeného lilku baba ganoush, který lehce připravíte podle video receptu Romana Pauluse. Při podávání dip posypte zrníčky gránátového jablka.
TIP: K zelenině a dipům se bude hodit originální příloha. Upečte si s dětmi předem originální zvířátkové nehousky. Pár kousků může klidně zůstat na novoroční snídani.
Silvestrovské pohoštění nemusíte mít nutně nachystané na příchod prvního hosta. Naopak – některý z pamlsků může být připravený k dotvoření během večera. Děti milují zdobení a pokud je chcete zabavit při čekání na půlnoc, pár misek jedlých ozdůbek je spolehlivě potěší. Připravte si klasické pečené slané tyčinky, rozehřátou polevu a hlavně zdobení – barevnou cukrovou rýži, perličky, srdíčka a cokoliv dalšího, čím půjde polevu zasypat. Ale pozor, u této zábavy se pravděpodobně nezaseknou jen děti, ale nejspíš i pár dospělých.
Příchod nového roku je potřeba oslavit nejen jídlem. Dejte dětem prostor, aby si vyrobily vlastní slavnostní „chrastítka” a „mávátka” i další dekorace. Využijte k tomu – tematicky – dřevěné příbory, dřívka a papírové talířky. Na nanuková dřívka se jednoduše nalepí rolničky, přidá se pár barevných stužek a je hotovo.
Kdy jindy si s dětmi nenásilně procvičit číslice než během odpočtu posledních hodin roku. Vyrobte společně číslice z listového těsta. Ty pak můžete skládat dohromady do letopočtu stávajícího nebo toho příštího. Nebo nechte děti poskládat i letopočty jejich narození a zábavná hra je na světě! Číslice posypte oreganem a doplňte je jednoduchou rajčatovou salsou.
TIP: Kornouty nemusí být jen na zmrzlinu! Pořiďte hotové oplatkové kornouty a připravte k nim mísu ovocného salátu, který si do nich hosté budou sami nabírat. Nachystejte i javorový sirup na zakápnutí nebo oříškový posyp.
Na závěr nemůže chybět novoroční přípitek pro všechny. Využijte část jedlého zdobení a nazdobte dětem jejich vlastní skleničky. Okraje panáků potřete citronovou nebo pomerančovou štávou a pak je namočte do cukru. Jako přípitek pro nejmenší podávejte buď čisté mléko nebo nealko likér – k jeho přípravě použijte domácí vánoční sirup, který najdete mezi tipy na jedlé dárky.
TIP: K dětskému „panáku“ s mlékem či likérem přidejte malé sušenky na párátku. Upéct je můžete podle receptu na domácí sušenky. Jen tentokrát z těsta vytvarujte malé kuličky.
A jak letos vaše děti zabavíte na Silvestra vy? Máte nějaký osvědčený silvestrovský snack? Napište nám!
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.