Pomóc! Došlo mi… (1. díl)
Doba čtení 4 minut

Pomóc! Došlo mi… (1. díl)

Všichni to známe, zapneme troubu, jdeme pro vejce a ejhle, vejce chybí. Co teď? Pokud nemáte Lidl za rohem, musíte si poradit z domácích zásob. V tomto článku se dozvíte několik fíglů, co čím můžete nahradit, aniž byste pokazili výsledný dojem.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Potřebujete moučkový cukr? To není žádný problém. Pomelte krystalový cukr a budete mít moučku hned. Dávejte však pozor na to, abyste měli dostatečně výkonný mixér.

Náhrada hnědého cukru je jednoduchá, jeden hrnek cukru a 2 nebo 3 lžíce melasy. Místo hnědého třtinového cukru můžete použít nerafinovaný hnědý řepný cukr.

Vanilkový cukr vůbec kupovat nemusíte, vyrobte si domácí. Stačí překrojit vanilkový lusk a spolu s cukrem rozmixovat v mixéru.

Doma není ani jeden citron? Na přípravu citronové polevy můžete použít ovocný sirup nebo trochu alkoholu.

Došly vám ořechy? Ani to není tragédie. Můžete je částečně nebo úplně nahradit ovesnými vločkami. Vločky orestujte na másle dorůžova a do mírně vychladlých vmíchejte trochu cukru.

Olej nahradíme smícháním neslazeného jablečného kompotu s rozpuštěným máslem ve stejném množství jako olej. Řízky na něm však nesmažte.

Nemáte doma kypřicí prášek do pečiva? Snadná pomoc. Nahradíme jej lehce rumem nebo brandy tak, že místo jednoho „prdopeče“ použijete tři lžíce rumu. Odměnou vám bude stejně nadýchaný koláč, jako kdybyste použili prášek do pečiva.

Velmi nenápadně se ze spíže dovede vypařit čokoláda. Nezoufejte, spolehlivě ji nahradí kakao s trochou cukru.

Chcete červenou cukrovou polevu? Lehce ji vyrobíte i bez cukrářského barviva. Použijte místo vody ovocný čaj z červených plodů. Skvěle dokáže obarvit také řepa, ale pozor, obarví cokoli bez rozdílu.

Potřebujete nahradit vejce? Rad, jak nahradit vejce, najdete všude mnoho, shrnuli jsme pár nejdůležitějších, které by se vám při pečení mohly hodit:

  • 1 vejce = 2 - 3 lžíce najemno namleté strouhanky (náhrada při pečení sušenek)
  • 1 vejce = ¼ hrnku jablečné šťávy
  • 1 vejce = ⅓ hrnku rozmixované dýně (do placek, nesladkých koláčů a domácího chleba)
  • 1 vejce = ½ rozmixovaného banánu (pozor na intenzivní chuť banánu, ne všude se bude hodit)

Potřebujete více sněhu a máte málo bílků? Na jeden bílek přidejte 1 lžíci studené vody a je to.

 

Lze nahradit i mléčné výrobky? Ano!

Došlo máslo! Skvělá alternativa pro všechny strážce kalorií je řecký jogurt. V porovnání s máslem obsahuje jen pětinu kalorií, ale je nadopovaný bílkovinami. Při pečení dejte vždy tolik gramů jogurtu, kolik je v receptu požadováno másla.

Pečete-li muffiny nebo křehké koláče, nahraďte máslo dýňovým pyré, 100 g másla odpovídá 75 g pyré.

Také vám na dortu vadí mastný máslový krém? Polovinu másla nahraďte stejným množstvím smetany ke šlehání.

Postrádáte smetanu? Použijte tu hustou část kokosového mléka. Nebo smíchejte ¾ hrnku mléka s ⅓ hrnku rozpuštěného másla nebo oleje. Rozhodně se vám ale nepodaří tuto smetanu vyšlehat.

Chybí vám podmáslí? Smíchejte jeden hrnek mléka s jednou lžící octa nebo citronové šťávy a ani to nepoznáte! Při pečení nahradí podmáslí i jogurt smíchaný s mlékem v poměru 1:1.

Pokud pečete dortový korpus a kukuřičný škrob ve spíži ne a ne najít, nahraďte ho stejným množstvím polohrubé mouky.

Možná se vám to ještě nestalo, ale z vlastní zkušenosti víme, že občas doma dojde alkohol. Pokud to nezaregistrujete včas, ale až ve chvíli, kdy začínáte péct, musíte si poradit sami. Rum lze nahradit pomerančovým džusem, whisky vanilkovým extraktem a vodou v poměru 1:2.

Máte ještě nějaký jiný zaručený tip, jak zachránit moučník v případě nouze o některou surovinu? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem.

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU