Potřebujete moučkový cukr? To není žádný problém. Pomelte krystalový cukr a budete mít moučku hned. Dávejte však pozor na to, abyste měli dostatečně výkonný mixér.
Náhrada hnědého cukru je jednoduchá, jeden hrnek cukru a 2 nebo 3 lžíce melasy. Místo hnědého třtinového cukru můžete použít nerafinovaný hnědý řepný cukr.
Vanilkový cukr vůbec kupovat nemusíte, vyrobte si domácí. Stačí překrojit vanilkový lusk a spolu s cukrem rozmixovat v mixéru.
Doma není ani jeden citron? Na přípravu citronové polevy můžete použít ovocný sirup nebo trochu alkoholu.
Došly vám ořechy? Ani to není tragédie. Můžete je částečně nebo úplně nahradit ovesnými vločkami. Vločky orestujte na másle dorůžova a do mírně vychladlých vmíchejte trochu cukru.
Olej nahradíme smícháním neslazeného jablečného kompotu s rozpuštěným máslem ve stejném množství jako olej. Řízky na něm však nesmažte.
Nemáte doma kypřicí prášek do pečiva? Snadná pomoc. Nahradíme jej lehce rumem nebo brandy tak, že místo jednoho „prdopeče“ použijete tři lžíce rumu. Odměnou vám bude stejně nadýchaný koláč, jako kdybyste použili prášek do pečiva.
Velmi nenápadně se ze spíže dovede vypařit čokoláda. Nezoufejte, spolehlivě ji nahradí kakao s trochou cukru.
Chcete červenou cukrovou polevu? Lehce ji vyrobíte i bez cukrářského barviva. Použijte místo vody ovocný čaj z červených plodů. Skvěle dokáže obarvit také řepa, ale pozor, obarví cokoli bez rozdílu.
Potřebujete nahradit vejce? Rad, jak nahradit vejce, najdete všude mnoho, shrnuli jsme pár nejdůležitějších, které by se vám při pečení mohly hodit:
Potřebujete více sněhu a máte málo bílků? Na jeden bílek přidejte 1 lžíci studené vody a je to.
Došlo máslo! Skvělá alternativa pro všechny strážce kalorií je řecký jogurt. V porovnání s máslem obsahuje jen pětinu kalorií, ale je nadopovaný bílkovinami. Při pečení dejte vždy tolik gramů jogurtu, kolik je v receptu požadováno másla.
Pečete-li muffiny nebo křehké koláče, nahraďte máslo dýňovým pyré, 100 g másla odpovídá 75 g pyré.
Také vám na dortu vadí mastný máslový krém? Polovinu másla nahraďte stejným množstvím smetany ke šlehání.
Postrádáte smetanu? Použijte tu hustou část kokosového mléka. Nebo smíchejte ¾ hrnku mléka s ⅓ hrnku rozpuštěného másla nebo oleje. Rozhodně se vám ale nepodaří tuto smetanu vyšlehat.
Chybí vám podmáslí? Smíchejte jeden hrnek mléka s jednou lžící octa nebo citronové šťávy a ani to nepoznáte! Při pečení nahradí podmáslí i jogurt smíchaný s mlékem v poměru 1:1.
Pokud pečete dortový korpus a kukuřičný škrob ve spíži ne a ne najít, nahraďte ho stejným množstvím polohrubé mouky.
Možná se vám to ještě nestalo, ale z vlastní zkušenosti víme, že občas doma dojde alkohol. Pokud to nezaregistrujete včas, ale až ve chvíli, kdy začínáte péct, musíte si poradit sami. Rum lze nahradit pomerančovým džusem, whisky vanilkovým extraktem a vodou v poměru 1:2.
Máte ještě nějaký jiný zaručený tip, jak zachránit moučník v případě nouze o některou surovinu? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem.
V předcházejícím článku (odkaz na něj) jsme vám nabídli pár tipů, co dělat, když vám při pečení sladkých moučníků dojde stěžejní surovina. Na pár…
Chystáte-li se na akční dovolenou v dodávce nebo s rodinkou do kempu, vaření je kapitola sama o sobě. To ale neznamená týden o konzervách!
Zero waste kuchyně velí využít všechny potraviny na maximum. U zeleniny to jde poměrně snadno, i v případě natí. Poradíme vám, co s nimi.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.