Nejexkluzivnější pokrmy světa

Nejexkluzivnější pokrmy světa

K luxusu nepatří jen nádherná auta, velké rezidence nebo přepychové jachty, do této skupiny patří i jídlo.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

K luxusu nepatří jen nádherná auta, velké rezidence nebo přepychové jachty, do této skupiny patří i jídlo. Možná tomu nebudete věřit, ale existuje spousta pokrmů, za které byste zaplatili stejně vysokou cenu jako za exotickou dovolenou v tom nejlepším hotelu. Existují totiž místa, kde si pizzu nebo hot-dog mohou dát pouze ti, kteří nemají hluboko do kapsy. Představme si nejluxusnější pokrmy světa.

Pizza v ceně dobrého auta

Kde sníte nejdražší pizzu na světě? Samozřejmě v Itálii, přesněji v Salernu. Víte, proč je právě tato pizza nejdražší? Připravuje se totiž z ekologické mouky, obsahuje nejlepší mozzarellu z bůvolího mléka, nejvzácnější krevety, nejjemnější humří maso, několik druhů nejdražšího kaviáru a lanýže. Je to ten nejlepších mix luxusních a drahých surovin.

Nejdražší houby na světě

Jak jsme již uvedli, lanýže jsou velmi vzácné a patří k nejdražším houbám na světě. Rostou hlavně v severní části Itálie a jsou nedílnou součástí těch nejlepších italských pokrmů. Nejčastěji se podávají za syrova, neboť tepelné zpracování ničí jejich chuť a aroma. Často se používají i jako aromatizující vložka do olivového oleje. Bílé lanýže se vyskytují velice zřídka a těžce se hledají, protože jsou pro lidské oko a čich téměř neviditelné. K jejich hledání se používají speciálně vycvičená prasata nebo psi. Lanýže rostou na kořenech stromů, tedy pod zemí, což výrazně ztěžuje jejich hledání.

Exkluzivní hot-dog

Víte, že i obyčejný párek v rohlíku lze servírovat exkluzivně? Stačí k němu přidat pár zajímavých surovin, které výrazně zvýší jeho cenu. Ta ovšem není tak vysoká jako u pizzy ze Salerna. Pečivo na hot-dog se peče na speciální objednávku mimo území USA a uvnitř najdete klobásku z nejlepšího hovězího masa s lanýžovým olejem, kachní paštiku, ručně vyráběný kečup a hořčici, cibulku a pár černých lanýžů.

Ve stejné restauraci, kde prodávají exkluzivní hot-dog, si můžete dát i zmrzlinu, jejíž cena Vám určitě zmrazí krev v žilách. A proč za tři kopečky zmrzliny zaplatíte „majlant“? Vyrábí se totiž ručně z pravé vanilky a podává s lanýži, kaviárem a ovocem. Vysokou cenu však nezaplatíte jen za lanýže a kaviár, ale i za 23 karátové jedlé zlato, které se do zmrzliny přidává.

Nevšední kari

Kari je pokrm, který můžete sníst téměř v každé restauraci za dostupnou cenu. V Londýně ovšem najdete restauraci Bombay Brasserie, která se specializuje na luxusní verzi tohoto pokrmu. A z čeho se skládá? Samozřejmě z těch nejdražších surovin – kaviáru, bílých lanýžů, humrů, křepelčích vajíček a plátků jedlého zlata.

Polévka z ptačího hnízda

Určitě neuhádnete, co se v Číně považuje za exkluzivní surovinu. Ptačí hnízdo! Hnízda a ptačí slinu, kterou obsahují, považují Číňané za afrodiziakum. Tato surovina se jen velmi těžko shání, jelikož se jedná o hnízda vzácné salangany sundské, která je staví na těžce přístupných a strmých skalách. Ze získaných hnízd Číňané vaří velice ceněnou polévku.

Kaviár – luxusní pochoutka

Samozřejmě, že se cena kaviáru liší v závislosti na jeho původu. Existuje ovšem jeden druh kaviáru, jehož cena může vystoupat do závratných výšin. Je to kaviár Beluga, který pochází z jikry jeseterů žijících v Kaspickém moři. Prodává se v krabičkách z 24 karátového zlata a podávat ho můžete v originálním balení nebo mističce s ledem a citronem. Jí se malými lžičkami, které nesmí být kovové nebo stříbrné, protože by mohly ovlivnit jeho chuť. Zapíjí se dobře zchlazeným pravým šampaňským, protože kombinace kaviáru a zlatavých bublinek je prostě nesmrtelná.

Exkluzivní produkty ochutnávejte nejlépe ve známých a ceněných restauracích, protože jejich příprava je často velmi časově náročná a vyžadují kuchařský um, který ovládají jen ti nejlepší šéfkuchaři světa.

Vyzkoušejte Deluxe recepty z Kuchyně Lidlu

Představili jsme si ty nejexkluzivnější, v některých případech i bizarní pokrmy. Exkluzivní pokrmy si můžete připravit i z běžně dostupných surovin. Navštivte Kuchyni Lidlu a vyberte si jeden z našich receptů. Pokud jej budete vkusně servírovat, určitě Vám Vaše okolí s nadšením zatleská. Třeba rukolový salát s rolkami ze šunky sušené vzduchem a mozzarelly může vypadat jako exkluzivní předkrm, naservírujete-li jej na stříbrném podnosu.

Domácí nudle s mákem určitě nevyvolávají dojem jednoho z nejdražších pokrmů světa, ale to pizza také ne. Stačí ovšem, že je připravíte z kvalitních surovin, zvolíte vhodný způsob servírování a prostírání, a i ten nejobyčejnější všední pokrm bude vypadat luxusně.

I sušenky lze připravit výjimečně a nemusíte do nich hned přidávat lanýže. Postačí, že přidáte makadamové ořechy, které nejsou tak obvyklé. Sušenky s makadamovými ořechy pak budou vypadat jako z francouzské cukrárny.

Krevety podávané jakýmkoli způsobem v sobě mají punc luxusu a exkluzivity. Nejíme je totiž každý den a podáváme spíše při výjimečných příležitostech. Navíc jsou snadné na přípravu a vypadají skvěle nejen na talíři, ale rovněž ve skleničce jako koktejl. Vyzkoušejte například recept na krevety v těstíčku. Obáváte se ale jejich zpracování? Mrkněte do Kulinářské akademie Lidlu, kde Vám Roman Paulus ukáže, jak s krevetami zacházet.

Ochutnali jste už něco opravdu luxusní a neobvyklého? Napište nám do komentářů, těšíme se na vaše postřehy.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU