K luxusu nepatří jen nádherná auta, velké rezidence nebo přepychové jachty, do této skupiny patří i jídlo. Možná tomu nebudete věřit, ale existuje spousta pokrmů, za které byste zaplatili stejně vysokou cenu jako za exotickou dovolenou v tom nejlepším hotelu. Existují totiž místa, kde si pizzu nebo hot-dog mohou dát pouze ti, kteří nemají hluboko do kapsy. Představme si nejluxusnější pokrmy světa.
Kde sníte nejdražší pizzu na světě? Samozřejmě v Itálii, přesněji v Salernu. Víte, proč je právě tato pizza nejdražší? Připravuje se totiž z ekologické mouky, obsahuje nejlepší mozzarellu z bůvolího mléka, nejvzácnější krevety, nejjemnější humří maso, několik druhů nejdražšího kaviáru a lanýže. Je to ten nejlepších mix luxusních a drahých surovin.
Jak jsme již uvedli, lanýže jsou velmi vzácné a patří k nejdražším houbám na světě. Rostou hlavně v severní části Itálie a jsou nedílnou součástí těch nejlepších italských pokrmů. Nejčastěji se podávají za syrova, neboť tepelné zpracování ničí jejich chuť a aroma. Často se používají i jako aromatizující vložka do olivového oleje. Bílé lanýže se vyskytují velice zřídka a těžce se hledají, protože jsou pro lidské oko a čich téměř neviditelné. K jejich hledání se používají speciálně vycvičená prasata nebo psi. Lanýže rostou na kořenech stromů, tedy pod zemí, což výrazně ztěžuje jejich hledání.
Víte, že i obyčejný párek v rohlíku lze servírovat exkluzivně? Stačí k němu přidat pár zajímavých surovin, které výrazně zvýší jeho cenu. Ta ovšem není tak vysoká jako u pizzy ze Salerna. Pečivo na hot-dog se peče na speciální objednávku mimo území USA a uvnitř najdete klobásku z nejlepšího hovězího masa s lanýžovým olejem, kachní paštiku, ručně vyráběný kečup a hořčici, cibulku a pár černých lanýžů.
Ve stejné restauraci, kde prodávají exkluzivní hot-dog, si můžete dát i zmrzlinu, jejíž cena Vám určitě zmrazí krev v žilách. A proč za tři kopečky zmrzliny zaplatíte „majlant“? Vyrábí se totiž ručně z pravé vanilky a podává s lanýži, kaviárem a ovocem. Vysokou cenu však nezaplatíte jen za lanýže a kaviár, ale i za 23 karátové jedlé zlato, které se do zmrzliny přidává.
Kari je pokrm, který můžete sníst téměř v každé restauraci za dostupnou cenu. V Londýně ovšem najdete restauraci Bombay Brasserie, která se specializuje na luxusní verzi tohoto pokrmu. A z čeho se skládá? Samozřejmě z těch nejdražších surovin – kaviáru, bílých lanýžů, humrů, křepelčích vajíček a plátků jedlého zlata.
Určitě neuhádnete, co se v Číně považuje za exkluzivní surovinu. Ptačí hnízdo! Hnízda a ptačí slinu, kterou obsahují, považují Číňané za afrodiziakum. Tato surovina se jen velmi těžko shání, jelikož se jedná o hnízda vzácné salangany sundské, která je staví na těžce přístupných a strmých skalách. Ze získaných hnízd Číňané vaří velice ceněnou polévku.
Samozřejmě, že se cena kaviáru liší v závislosti na jeho původu. Existuje ovšem jeden druh kaviáru, jehož cena může vystoupat do závratných výšin. Je to kaviár Beluga, který pochází z jikry jeseterů žijících v Kaspickém moři. Prodává se v krabičkách z 24 karátového zlata a podávat ho můžete v originálním balení nebo mističce s ledem a citronem. Jí se malými lžičkami, které nesmí být kovové nebo stříbrné, protože by mohly ovlivnit jeho chuť. Zapíjí se dobře zchlazeným pravým šampaňským, protože kombinace kaviáru a zlatavých bublinek je prostě nesmrtelná.
Exkluzivní produkty ochutnávejte nejlépe ve známých a ceněných restauracích, protože jejich příprava je často velmi časově náročná a vyžadují kuchařský um, který ovládají jen ti nejlepší šéfkuchaři světa.
Představili jsme si ty nejexkluzivnější, v některých případech i bizarní pokrmy. Exkluzivní pokrmy si můžete připravit i z běžně dostupných surovin. Navštivte Kuchyni Lidlu a vyberte si jeden z našich receptů. Pokud jej budete vkusně servírovat, určitě Vám Vaše okolí s nadšením zatleská. Třeba rukolový salát s rolkami ze šunky sušené vzduchem a mozzarelly může vypadat jako exkluzivní předkrm, naservírujete-li jej na stříbrném podnosu.
Domácí nudle s mákem určitě nevyvolávají dojem jednoho z nejdražších pokrmů světa, ale to pizza také ne. Stačí ovšem, že je připravíte z kvalitních surovin, zvolíte vhodný způsob servírování a prostírání, a i ten nejobyčejnější všední pokrm bude vypadat luxusně.
I sušenky lze připravit výjimečně a nemusíte do nich hned přidávat lanýže. Postačí, že přidáte makadamové ořechy, které nejsou tak obvyklé. Sušenky s makadamovými ořechy pak budou vypadat jako z francouzské cukrárny.
Krevety podávané jakýmkoli způsobem v sobě mají punc luxusu a exkluzivity. Nejíme je totiž každý den a podáváme spíše při výjimečných příležitostech. Navíc jsou snadné na přípravu a vypadají skvěle nejen na talíři, ale rovněž ve skleničce jako koktejl. Vyzkoušejte například recept na krevety v těstíčku. Obáváte se ale jejich zpracování? Mrkněte do Kulinářské akademie Lidlu, kde Vám Roman Paulus ukáže, jak s krevetami zacházet.
Ochutnali jste už něco opravdu luxusní a neobvyklého? Napište nám do komentářů, těšíme se na vaše postřehy.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.