Ohlédněme se do historie, první zmínky o náhražky pochází už z dob napoleonských válek. Všichni si určitě pamatujeme vůni bílé kávy, kterou vařila nejedna babička ke snídani. Krajíc chleba a bílá káva, to byla dlouhá léta oblíbená snídaně našich prarodičů.
Tehdy se náhražky pily především z důvodu nedostatku kávy. Káva byla v době války luxusní surovinou, a proto se hledaly nejrůznější alternativy, které by oblíbený nápoj nahradily.
Z čeho se vlastně náhražky kávy vyrábějí? Tak třeba z ječmene, žita, čekanky, fíků, žaludů, hrachu, cizrny nebo dokonce i brambor a mnoho dalších. Na trhu najdete nepřeberné množství výrobků, každý chutná trochu jinak, díky čemuž má každý možnost zvolit právě tu „kávu,“ která mu chutná. Podívejme se alespoň na základní druhy jednotlivých kávovinových výrobků:
První skupinou jsou cikorkové kávoviny vyráběné z kořenů čekanky obecné. Čekanka je svým způsobem zázrak, podporuje trávicí a oběhový systém, pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, napomáhá vylučování toxických látek.
Cikorka se do Evropy dostala již koncem 17. století, kdy si ji oblíbily Holanďané. Postupně se ale dostala i k nám, první továrna na výrobu cikorky byla postavena v Mochtíně u Klatov.
Další skupinou jsou obilné kávoviny, které obsahují pražený ječmen, žito, pšenici nebo špaldu. Především špaldové nápoje chutnají lehce po oříškách. Špalda obsahuje hodně vlákniny, bílkovin a minerálů. Obsahuje i tzv. rostlinné steroly a stanoly, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Kávoviny sladové se vyrábí ze sladovaného a praženého ječmene, žita nebo pšenice. I tato skupina má svoje pozitiva.
Pro zpestření vyzkoušejte také fíkové kávoviny, které, jak už název napovídá, obsahují fíkové plody, které nápoj příjemně osladí.
Většina výrobků dostupných na trhu kombinují výše uvedené suroviny, proto ochutnávejte, testujte a určitě najdete takový produkt, který vám sedne.
Jak vidíte, všechny náhražky obsahují zdraví prospěšné suroviny. Aby to však nevypadalo tak, že tradiční kávu diskriminujeme, musíme zmínit i nějaké nevýhody kávovinových náhražek. Téměř všechny obsahují obiloviny a tedy i lepek. Lidé, kteří nekonzumují lepek, musí tedy pečlivě hledat a číst složení jednotlivých produktů.
Dalším „ale“ je vyšší energetická hodnota těchto nápojů. Dáte-li si jeden dva šálky za den, nemusíte se hrozit. Pokud je ovšem popíjíte celý den v práci, navíc s mlékem, už se nejedná o nepatrný přísun kalorií, nýbrž o vydatnou svačinku. Nezřídka se do těchto nápojů přidávají také tuky, proto vřele doporučujeme číst etikety.
Pijete tyto náhražky kávy? Která je vaše oblíbená? Zapojte se do diskuze pod článkem.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.