Zázraky z odpalovaného těsta

Zázraky z odpalovaného těsta

Odpalované těsto neprávem obklopují pověsti o tom, že jde o složitou kuchařskou disciplínu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Věnečky, větrníky a jiné dobroty z odpalovaného těsta (a jak na ně)

Odpalované těsto neprávem obklopují pověsti o tom, že jde o složitou kuchařskou disciplínu. Na jeho přípravu přitom není potřeba nic jiného než mouka s vysokým obsahem lepku, voda, máslo a špetka soli. Seberte odvahu, pokořte tuto kuchařskou metu a připravte věnečky a větrníky, které se budou rozplývat na jazyku.

Historie odpalovaného těsta sahá až někam do 16. století. Francouzi si sice speciální postup výroby tvrdošíjně přivlastňují, ale častěji se píše o tom, že na tento způsob přípravy těsta přišli Italové ve Florencii na dvoře Kateřiny Medicejské. Pokud se do něj pustíte, nečeká vás žádné tření, hnětení, překládání, kynutí ani tažení. Tohle těsto vyžaduje pouze trochu pozornosti u sporáku, kde se jednoduše „odpálí“ v hrnci. Jeho přípravou vás v našem videoreceptu krok za krokem provede šéfkuchař Roman Paulus, který vám zároveň ukáže, jak si pomocí cukrářského sáčku jednoduše vyrobit originální věnečkové labutě.

Aby se těsto povedlo, je třeba dodržovat několik základních zásad:

  • Vejce nikdy nelijte do ještě horkého těsta. Mohla by se zdrcnout.
  • Počet vajec, které je třeba použít, závisí na kvalitě mouky. Mělo by jich být tolik, aby se těsto netrhalo, ale ani neteklo.
  • Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  • Použijte látkový sáček nebo alespoň dva plastové. Těsto je tuhé a sáček by mohl snadno prasknout.
  • Vymačkávání těsta ze sáčku vyžaduje trochu cviku – konec těsta po každém vymáčknutém kousku „odtrhněte“.
  • Překonejte zvědavost a při pečení neotvírejte troubu – vyběhnuté těsto by spadlo.

 

Těsto už máme, a teď se podíváme, co všechno se z něj dá vyrobit:

Věnečky

Žloutkový věneček je často to první, co vás napadne, když si zavzpomínáte na návštěvu cukrárny. Správný věneček se neobejde bez poctivého vanilkovo-pudinkového krému, který musí být dohladka vyšlehaný a musí ho být tak akorát. Pokud chcete klasické věnečky trochu ozvláštnit, zkuste je před naplněním krémem promáznout výraznou marmeládou – trocha rybízového, malinového nebo třeba jahodového džemu přidá zajímavý náznak kyselosti. Na závěr můžete věnečky ještě ozdobit tradiční bílou polevou.

Větrníky

Milovníci karamelu většinou preferují spíše větrníky, které věnečky přesahují jak velikostí, tak množstvím náplně. Kombinují v sobě totiž rovnou dva různé krémy – vanilkový a karamelový, jeden lepší než druhý. Jsou navíc polité hutnou karamelovou polevou. Přípravu větrníků si nejlépe rozdělte do dvou dnů – krém i karamelová šlehačka potřebují čas na vychladnutí.

Profiterolky

Profiterole či chou à la crème, česky profiterolky, je francouzský dezert ve tvaru kuličky z odpalovaného těsta plněný šlehačkou, žloutkovým krémem nebo zmrzlinou. Aby toho nebylo málo, bývají navíc polité čokoládovou nebo karamelovou polevou. Není to zrovna nejdietnější zákusek na světě, zato ale chutná přímo božsky.

TIP: Chcete překvapit návštěvu neotřelým občerstvením? Zkuste profiterolky naplnit třeba sýrem, sušenými rajčaty, olivami nebo třeba špenátovou směsí s balkánským sýrem. Úspěch zajištěn!

Eclairs

Tyto tradiční francouzské zákusky tvarem připomínají české „banánky“ a jsou plněné delikátní náplní. Ta může být pistáciová, malinová, vanilková, čokoládová, nebo třeba karamelová. Mistři cukráři si dávají záležet na překrásném a často složitém zdobení. Atraktivně vypadající eclairs se totiž často využívají třeba jako drobná pozornost pro hostitele při návštěvách. Název „eclair“ v překladu znamená „světelný záblesk“. Že by to bylo proto, že tuto oslnivě nazdobenou pochoutku sníte rychlostí blesku?

Když budete dost trpěliví, povede se vám, jakýkoliv zákusek z odpalovaného těsta si zamanete. Dejte nám pak do komentářů vědět, jak vám chutnalo.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU