Kuchyne Lidlu

Blog

Zažijte indickou hostinu u sebe doma

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

U indické kuchyně platí rčení „tisíc lidí, tisíc chutí” takřka doslova. A k tomu ještě navíc tisíc vůní! Abyste si mohli indickou hostinu nachystat přímo u sebe doma, postačí vám k tomu ale jen několik základních surovin.

 

Pohádka tisíce a jedné chuti

Indie je rozlehlá země a každý z regionů má svou výraznou gastronomii. Ve vnitrozemí lidé jedí hodně luštěnin a zeleniny, v horské oblasti pod Himálajem jsou v oblibě sýry či sušené ovoce a na východě u moře převažují ryby, mořské plody a čerstvé ovoce. Těžko tak můžeme indickou kuchyni jednoduše charakterizovat.

Pro Indy je jídlo rodinná záležitost, stolování neodbývají a schází se společně u bohatě, avšak nijak okázale prostřených stolů. Polévka a hlavní jídlo se v Indii servírují společně. Příbory se nepoužívají, všechny chody jsou totiž Indové zvyklí jíst ručně, maximálně za pomoci chlebových placek. Indové navíc jedí jen pravou rukou. Levá ruka je totiž považována za nečistou, a proto se používá jen na nazouvání bot, oprašování špíny a další „nečisté aktivity“. Místo talířů se většinou používají banánové listy, které se po jídle vyhodí.

 

Chce to trochu okořenit

Indické recepty jsou převážně vegetariánské částečně také proto, že v hinduismu, tamním náboženství, jsou krávy posvátným zvířetem. Když už se maso podává, jedná se většinou o dušené nebo pomalu pečené kuřecí či jehněčí. Obecně se v Indii hodně používají luštěniny, obilniny, rýže a spoustu zeleniny. Ty se míchají do různých bohatě kořeněných směsí.

Indické jídlo a všechny jeho vůně stojí právě na koření. Za základ se dá považovat koření garam masála. Touto směsí se dá ochutit maso na pečení, ale stejně i jogurt, který budete k masu podávat. Složení se liší podle regionu, ale nikde nechybí římský kmín – jeho použitím v indické kuchyni nikdy nic nezkazíte. Další součástí bývá černý pepř, kardamom, skořice a hřebíček, muškátový ořech, bobkový list nebo koriandr. To je zároveň jasná odpověď na otázku, jaká koření budete pro přípravu indické hostiny potřebovat.

 

Pro české masožrouty

V našich končinách jsou paradoxně známější spíše masové indické pokrmy z drůbežího masa. Asi nejoblíbenější je indické máslové kuře. Na másle dozlatova opečené kuře se povaří s kořením, rajčaty a vývarem. Omáčka se zjemňuje jogurtem a smetanou. Dalším známým indickým receptem je kuřecí tikka masala, kdy se kousky kuřete napřed naloží do jogurtu s kořením, poté se opečou a doplní o omáčkou z rajčat.

Pro začátek se ale můžete pustit do jednoduchého kari. Zkuste třeba variantu z krůtích prsou a ananasu podle Romana Pauluse.

TIP: Jednotlivé suroviny na kari a ostatní směsi je potřeba opéct na dostatečném množství tuku. Pro indickou kuchyni je typické opékání na tzv. ghí, neboli přepuštěném másle. Jak ho připravit, zjistíte v našem video receptu.

 

Orientální přílohy

Pro zjemnění pálivých pochoutek se skvěle hodí raita. Jedná se o svěží indický dip z okurek a jogurtu. Jednu nastrouhanou velkou salátovou okurku doplňte dvěma hrnky jogurtu. Přidejte sůl, špetku najemno nasekané máty, pár kapek citronu, lžičku cukru a římský kmín.

Jako příloha k hlavním pokrmům se v Indii podává především rýže na různé způsoby a jednoduché placky – chleba naan, který si můžete připravit podle video receptu Romana Pauluse. Tyto placky jsou většinou ochucené jen máslem a česnekem, existuje ale i hutnější verze, kdy jsou navíc plněné, třeba bramborami. Všechny přílohy samozřejmě bývají najednou uprostřed stolu, společně s dalším jídlem.

Sladká tečka

Výrazné chutě a vůně jsou typické i pro indické dezerty. Jejich složení vlastně nevybočuje – hlavní přísadou jsou zase rýže, cukr, oříšky a občas dokonce zelenina, třeba ve formě sladkého mrkvového nákypu gadžar ka halva. A nesmí chybět koření! Indické dezerty voní po kardamonu, hřebíčku, skořici, šafránu a také po růžích. K ochucování dezertů a nápojů se totiž používá voda s macerovanými květy růží.

A jaké vůně Indie se vám vybaví jako první? Máte pro nás tip na indický recept, který zdomácněl ve vaší kuchyni? Napište nám o tom do komentářů!

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.