Takzvané lassí najdete v menu každé indické restaurace. Co to ale vlastně je, jakou má tradici a jak se připravuje?
Lassí je osvěžující jogurtový nápoj, který pochází z oblasti Pandžábu, dnešní Indie a Pákistánu. Údajně je to první jogurtové smoothie na světě. A právě díky jogurtu má tak skvělé vlastnosti – v parných dnech ochladí a je plné probiotik, které pomáhají při trávení po těžkých a pálivých jídlech. Indové navíc věří, že zklidňuje jak zažívání, tak mysl.
Nejtradičnější podoba, namkeen lassí, je vychlazený nápoj z jogurtu, vody a soli. Takhle připravené je nejvíc osvěžující. Přidaná sůl totiž dodává tělu potřebné elektrolyty, které se ztrácí pocením. Používá se hlavně černá sůl, tzv. kala namak – vulkanická minerální sůl. Za zmínku stojí i bhang lassí s infuzí z konopí. To slouží k relaxaci a spirituálním účelům, například k ceremoniálům uctívání boha Šivy.
Sladké lassí je smíchané s cukrem, vodou z macerovaných okvětních lístků růže nebo ovocnými šťávami. Často se přidává koření, zejména kardamom, ale i kmín, skořice a další koření indické kuchyně.
Nám nejznámější je určitě mango lassí. Indové na jeho přípravu používají specifický druh kesar mango, které se pěstuje v západní Indii a má sytě oranžovou barvu. Vystačíte si ale s jakýmkoliv mangem, které zrovna budete mít po ruce. Potřebujete jen pár ingrediencí a mixér.
Na 4 porce mango lassí potřebujete:
Jogurt i mléko mějte opravdu dobře vychlazené. Nakrájejte mango na kostky a rozmixujte ho s jogurtem. Postupně přilejte mléko. Lassí by nemělo být ani příliš husté, ani řídké – něco jako klasické smoothie. Nakonec ho dochuťte kardamomem, skořicí a případně cukrem (to není nutné, pokud máte velmi zralé a sladké mango). Pro ještě větší osvěžení přidejte kostku ledu a ozdobte snítkou máty.
TIP: Lassí opravdu nejlépe chutná v kombinaci s indickým jídlem. Vyzkoušejte ho na vlastní zažívání s kuřecím kari podle Romana Pauluse.
Ještě snazší je tradiční slané namkeen lassí. Na dvě větší porce si připravte:
Tentokrát nepotřebujete ani mixér, vystačíte si se šlehací metlou. Smíchejte jogurt s půl hrnkem vody, kořením a solí, prošlehejte a dolijte zbylou vodu podle potřeby, abyste dosáhli potřebné hustoty. Hned poté podávejte a napište nám do komentářů, jak vám chutnalo.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…