Pomóc! Došlo mi… (2. díl)
Doba čtení 4 minut

Pomóc! Došlo mi… (2. díl)

V předcházejícím článku (odkaz na něj) jsme vám nabídli pár tipů, co dělat, když vám při pečení sladkých moučníků dojde stěžejní surovina. Na pár příkladech jsme si ukázali, že všechny jsou nahraditelné. Při vaření platí totéž, jen je potřeba vědět, kam sáhnout. A na to se podíváme právě v tomto článku.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Chcete nahradit ocet v omáčce? Dle očekávání sáhněte po citronu. Omáčka bude jemnější a nesrazí se. Stejně tak to platí i naopak, když nemáte citron? Do dresinků doporučujeme místo citronové šťávy ocet vinný.

Čím nahradit sůl? Majoránkou, je mnohem zdravější než sůl. Nebo použijte výraznější koření, díky němuž nemusíte tolik solit.

Chybí vám jíška? Nepanikařte, v takovém případě se vám naskýtá mnoho možností:

  • Jedná-li se o krémovou polévku, použijte tolik zeleniny, aby se sama zahustila.
  • Polévku lze zahustit také krupicí rozmíchanou v mléce.
  • Nejen polévku, ale třeba i guláš krásně zahustí brambora a v ní obsažený škrob.
  • Pro tento účel můžete použít i tvrdší chléb, konkrétně nastrouhanou střídku. Zpracujete tak zároveň již nepoužitelný chléb.

Lze nahradit cibuli? Leckterý gurmán by vám řekl, že ani náhodou. Pokud však cibuli nemáte a v pokrmu vám její chuť chybí, sáhněte po pažitce.

I luxusní suroviny jsou nahraditelné. Místo nejdražšího koření na světě - šafránu použijte kurkumu, do které přimíchejte ještě trochu mleté červené papriky.

V případě, že vám během vaření došlo záhadným způsobem víno, i to se dá zachránit. Bílé víno můžete nahradit lžičkou octa smíchanou s cukrem nebo kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu nebo moštu. Červené víno nahradíme hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou nebo neslazeným brusinkovým džusem. Nečekejte ale, že pokrm bude stejně kvalitní.

Potřebujete nahradit vejce? V minulém díle (odkaz na něj) jsme si shrnuli rady, jak nahradit vejce při pečení, tentokrát se podíváme na další tipy, které oceníte při vaření:

1 vejce = 1 lžíce oleje (hodí se na přípravu kynutých knedlíků)

1 vejce = 2 lžíce kukuřičného škrobu se 3 lžičkami vody

1 vejce = 2 - 3 lžíce vařené rýže (do krémových polévek rozmixovat dohladka)

1 vejce = 1 lžíce lněných semínek – rozmixujeme, smícháme se 3 až 4 lžícemi vody a necháme odstát, až nabobtnají

 

I mléčné výrobky lze nahradit

Došlo máslo! Místo másla můžete sáhnout po oleji, řepkovém nebo olivovém. 100 gramů másla nahradí 75 ml oleje. Pamatujte však na to, že olivový se úplně nehodí používat za tepla.

Zdravější alternativou másla jak pro nesnášenlivce laktózy, tak pro ty, kteří se snaží trochu omezovat živočišné tuky v jídelníčku, je avokádo. Přiznejme si to ale na rovinu, není to úplně nejlevnější alternativa. Co se týče gramáže, použijte stejné množství rozmačkaného avokáda, jako je másla v receptu.

Potřebujete zakysanou smetanu? Zachrání vás bílý jogurt, do kterého zamíchejte trochu hladké mouky.

Došlo vám mléko? Pokud v lednici vyhrabete šlehačku, máte vyhráno. Jen musíte počítat s tím, že to bude trochu tučnější. Můžete také zkusit použít jogurt nebo zakysanou smetanu, které zřeďte vodou, pokud to bude potřeba.

Sýr nebo tvaroh nahradí bílé tofu rozmačkané vidličkou smíchané s trochou cukru a trochou mléka. Použijete-li bezlaktózové mléko, máte hned variantu bez laktózy. Dokonalá náhrada do receptů, nemyslíte?

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU