Pastrami: jde zvládnout i doma?

Pastrami: jde zvládnout i doma?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

I když se recept na pastrami tváří nelehce, dá se velmi dobře napodobit v domácích podmínkách. Poradíme jak!

 

Kde to všechno začalo?

 

Pastrami je nejprve uzené a poté zvolna vařené hovězí maso, které má svůj původ u karpatských pastevců. Název je odvozený pravděpodobně od rumunského slovesa a pǎstra – uchovat. Nejen karpatští venkované totiž využívali uzení především ke konzervaci masa na zimu. Podobným způsobem uchovávali hovězí maso také v Turecku, kde ale uzení nahrazovali sušením.

 

Na konci 19. století se pastrami dostalo do Spojených států, kam ho přinesli židovští přistěhovalci z východní Evropy. Seženete ho v tradičních lahůdkářstvích, takzvaných delis. Maso se do sendviče krájí na tenoučké plátky a přidávají se k němu nakládané okurky či další zelenina.

 

Pastrami sendvič se proslavil také díky americké komedii Když Harry potkal Sally, kde si ústřední pár dopřává tuto pochoutku ve vyhlášeném Katzově deli. Zkuste se naladit nejprve touto klasickou romantickou komedií a pak se můžete s pomocí našich tipů vrhnout i na přípravu domácí varianty této delikatesy.

Jak na pastrami doma?

 

Tradiční, základní a vlastně jediný správný způsob přípravy pastrami je z kusu hovězího hrudí vcelku bez kosti. Maso se nejprve naloží, následně obalí v koření, vyudí se a nakonec se ještě pozvolna vaří do měkka. Celá procedura se dá lehce zvládnout zhruba za týden. Jde to ale ještě o něco snadněji!

 

Maso zůstává stejné, tedy hovězí hruď, ideálně bez kosti. Postačí zhruba 300–500 g – maso se poté krájí na tenké plátky, tak ho není potřeba příliš mnoho. Celý kousek nejprve osušte, a poté pořádně obalte v koření – výsledná krusta by měla být opravdu hutná. Nemusíte se bát, že byste maso ochutili příliš. Použijte po dvou lžičkách mletého černého pepře, sušeného koriandru, sušeného česneku, soli, lžičku mleté uzené papriky a lžičku hnědého cukru. Do směsi koření je také dobré přidat pár lžiček barbecue omáčky.

 

TIP: Když už se pustíte do domácího masa á la Pastrami, připravte vlastní barbecue omáčku. Zkuste ji připravit podle video receptu Romana Pauluse.

 

Když je maso pokryté kořeněnou krustou, zabalte ho do alobalu, klidně do dvou vrstev. Je důležité, aby se maso v alobalu peklo ve vlastní šťávě. Maso pomalu pečte na 140 °C, zhruba tři hodiny, záleží na hmotnosti. Dobře upečené maso bude měkké, ale nebude se rozpadat.

 

Upečené domácí pastrami nechte chvilku odležet, nakrájejte ještě vlažné na tenké plátky a ty pak naskládejte do sendviče. Chléb potřete hořčicí nebo domácí majonézou a nezapomeňte na kyselou okurku!

 

Kromě sendviče se ještě dají tenké plátky pastrami servírovat na míse, společně s nakládanou zeleninou a čerstvými bylinkami. Je to vhodný způsob pokud plánujete pohostit více lidí najednou.

 

TIP: Ať už se rozhodnete pro sendvič nebo pro obloženou mísu, povyšte pastrami domácím chlebem. Jak na něj krok za krokem se dozvíte ve video receptu Romana Pauluse.

 

Už jste se setkali s pastrami? A získalo si vás? Zkoušeli jste ho doma nebo máte dokonce nějaký vlastní tip na přípravu? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU