Netradiční osvěžení: vyzkoušejte 5 nejlepších studených polévek

Netradiční osvěžení: vyzkoušejte 5 nejlepších studených polévek

Pokud patříte mezi milovníky polévek, ale při představě horkého talíře v létě se vám rosí čelo, zařaďte na menu studené polévky!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pokud patříte mezi milovníky polévek, ale při představě horkého talíře v létě se vám rosí čelo, zařaďte na menu studené polévky! Mezi recepty najdete jak tradiční speciality, tak moderní variace. Studená polévka může být osvěžující alternativou vydatného jídla doma, třeba k večeři, ale také skvělou svačinou na výlet. Snadno si ji sbalíte místo smoothie nebo sendviče. Lehce vás zasytí a je plná vitaminů, minerálů i energie.

Tradiční recepty na studené polévky pochází především z jižních zemí, kde si lidé během horkého léta přirozeně pochutnají raději na studeném jídle. To ale neznamená, že by se studená variace polévek vyhnula zbytku světa. Například naše krkonošské kyselo se podává i za studena a mezi staročeskými recepty můžeme najít i studenou polévku z piva či jablek.

 

Polévka z trpaslíka

Asi nejznámější a nejvíce rozšířenou studenou polévkou je španělské gazpacho. Zajímavé je, že tato osvěžující zeleninová polévka s rajčaty se neproslavila primárně díky své chuti, ale hlavně díky epizodě seriálu Červený trpaslík, kde si Arnold Rimmer, jedna z hlavních postav, nechal gazpacho nevědomky ohřát. Studené gazpacho je výborné jako předkrm třeba před grilováním, protože dokáže krásně naladit chuťové buňky.

Jak na španělské gazpacho krok za krokem zjistíte ve video receptu Kulinářské akademie.

Tip: Gazpacho můžete podávat také ve sklence či kelímku a doplnit řapíkatým celerem nebo kouskem křupavě opečené bagetky. Polévka může posloužit i jako netradiční welcome drink na vaší grilovací párty! Rozmixujte gazpacho v mixéru s ledem a kapkou vodky a podávejte v malých sklenkách.

 

Východní inspirace

Možná by vás ani nenapadlo že pod tajemným slovem tarator se bude ukrývat lahodná polévka ze salátových okurek. Tarator je tradiční balkánský pokrm. Původně jde o polévku, ale napříč východem se objevují variace na recept v podobě salátu nebo dipu k masu. Chuťově má hodně blízko k salátu tzatziki. Základem jsou okurky a nesmí chybět česnek.

Tip: Doplňte tarator výrazným prvkem v podobě sýra. Při podávání rozdrobte do polévky kousek nivy nebo kozího sýra, který polévku příjemně zostří.

Zkuste recept na náš tarator s fenyklem.

Pokud máte rádi červenou řepu, máte štěstí, protože ta je na studené polévky skvělou volbou. Řepné polévky se připravují v Polsku nebo Litvě. Dvě řepy uvařte nebo upečte, oloupejte a rozmixujte s jednou okurkou, velkým bílým jogurtem a 100 ml vody. Polévka se dochucuje koprem, pažitkou nebo česnekem. Do polské varianty, které se říká chlodnik, se přidávají ještě kyselé okurky včetně několika lžic nálevu. Chlodnik se pak podává s natvrdo uvařenými a rozkrojenými vejci a čerstvým chlebem.

 

Francouzská klasika

U další polévky je skoro těžší přečíst správně její název, než ji připravit. Vichysoisse [višisoas] je krémová pórková polévka původem z Francie. Podávat za studena ji však začal až Luis Diat, který byl ve dvacátých letech minulého století šéfkuchařem newyorského hotelu Ritz. Ten ji také pojmenoval podle francouzského lázeňského městečka Vichy. Připravuje se z několika surovin, těmi hlavními jsou pórek a brambory.

Jak na ni? Osmahněte na másle cibuli a pórek jako základ. Ten pak zalijte vývarem a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Polévka se vaří asi čtvrt hodinky, dokud brambory nezměknou. Vlažnou polévku rozmixuete a dejte vychladnout do lednice. Na závěr ji zahustěte smetanou.

Tip: Podobnou pórkovou polévku, tentokrát v horké variantě, si můžete uvařit jednoduše s pomocí video receptu Kulinářské akademie.

 

Ovocná polévka? Proč ne!

Studená polévka může být i skvělým dezertem nebo svačinkou pro děti. Můžete využít sezónní ovoce a čerstvé bylinky. Spolehlivá je třeba kombinace jahod s bazalkou. Nebojte se smíchat ani žlutý meloun s citronem. Stejně jako u gazpacha, můžete i ovocnou polévku pro dospěláky „vylepšit“ trochou alkoholu a vytvořit tak osvěžující drink třeba na zahradní party. V následujícím receptu jsme použili portské bílé víno, ale k ovoci se hodí i brandy či oblíbené prosecco.

„Uvařte“ si ovocnou polévku z báječného žlutého melounu cantaloupe.

Patří některá ze studených polévek do vašeho letního repertoáru? Jaká kombinace vás slaví největší úspěch? Napište nám to!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU