Maďarský kotlík, litinový kotlík

Maďarský kotlík, litinový kotlík

Maďarský kotlík V maďarském kotlíku můžeme přímo nad plamenem ohniště připravit velké množství pokrmů – guláš, polévku, lečo apod.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Maďarský kotlík

V maďarském kotlíku můžeme přímo nad plamenem ohniště připravit velké množství pokrmů – guláš, polévku, lečo apod. Můžeme v něm vařit nejen během teplých večerů, ale i během mrazivého, zimního odpoledne.

  • Standardní maďarský kotlík je vyrobený z litiny nebo z vysoce kvalitního nerezu.
  • Nad oheň se zavěsí pomocí charakteristické trojnožky.
  • Jídlo se v něm vaří bez pokličky.
  • Má speciální vlastnosti, díky kterým rovnoměrně rozvádí a udržuje teplo.
  • Je ideální pro přípravu pokrmů v jednom hrnci.
  • Jídlo, které je tímto způsobem připraveno, má výjimečnou chuť a aroma, kterých nelze dosáhnout v tradiční kuchyni.
  • Rychlost vaření je závislá na intenzitě plamene a na výšce, ve které kotlík nad plamenem visí.
  • Pamatujte, že plamen nemůže být příliš silný, protože jídlo by se připálilo.
  • V kotlíku můžete rychle a snadno připravit například rybí polévku.
  • Velice bohatou chuť má rovněž guláš s kousky zvěřiny.
  • Výsledkem vaření v kotlíku není jen chutný pokrm, ale rovněž příjemně strávený čas v kruhu přátel.
  • Během vaření je nutné zajistit dostatečné množství tekutin, které se přidává do vařeného pokrmu, např.: medovina, víno nebo šťáva z kysaného zelí.
  • Během vaření v přírodě je dobré využít lesní přísady typu: kůra stromu, jehličí z borovice, šťáva z břízy nebo medvědí česnek.

Litinový kotlík, tzv. myslivecký

Kotlík byl oblíbenou pomůckou v kuchyni těch, kteří vedli kočovný způsob života. Jídlo v něm uvařené je ale natolik chutné, že se prosazuje i v dalších kuchyních.

  • Kotlík je vyrobený z litiny.
  • Pokrm se v kotlíku spíše dusí a jednotlivé přísady se do něho vrství.
  • Potom se kotlík uzavře speciální pokličkou a postaví se přímo do rozpáleného ohniště.
  • Před vložením přísad je nutné kotlík nejdříve vyložit křenovými nebo zelnými listy, aby se jídlo nepřipálilo.
  • Tento kotlík se výborně hodí k přípravě zapékaných brambor s kysaným zelím a anglickou slaninou.
  • V kotlíku se rovněž velmi dobře dusí jehněčí, hovězí nebo zvěřina.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU