Maďarský kotlík
V maďarském kotlíku můžeme přímo nad plamenem ohniště připravit velké množství pokrmů – guláš, polévku, lečo apod. Můžeme v něm vařit nejen během teplých večerů, ale i během mrazivého, zimního odpoledne.
- Standardní maďarský kotlík je vyrobený z litiny nebo z vysoce kvalitního nerezu.
- Nad oheň se zavěsí pomocí charakteristické trojnožky.
- Jídlo se v něm vaří bez pokličky.
- Má speciální vlastnosti, díky kterým rovnoměrně rozvádí a udržuje teplo.
- Je ideální pro přípravu pokrmů v jednom hrnci.
- Jídlo, které je tímto způsobem připraveno, má výjimečnou chuť a aroma, kterých nelze dosáhnout v tradiční kuchyni.
- Rychlost vaření je závislá na intenzitě plamene a na výšce, ve které kotlík nad plamenem visí.
- Pamatujte, že plamen nemůže být příliš silný, protože jídlo by se připálilo.
- V kotlíku můžete rychle a snadno připravit například rybí polévku.
- Velice bohatou chuť má rovněž guláš s kousky zvěřiny.
- Výsledkem vaření v kotlíku není jen chutný pokrm, ale rovněž příjemně strávený čas v kruhu přátel.
- Během vaření je nutné zajistit dostatečné množství tekutin, které se přidává do vařeného pokrmu, např.: medovina, víno nebo šťáva z kysaného zelí.
- Během vaření v přírodě je dobré využít lesní přísady typu: kůra stromu, jehličí z borovice, šťáva z břízy nebo medvědí česnek.
Litinový kotlík, tzv. myslivecký
Kotlík byl oblíbenou pomůckou v kuchyni těch, kteří vedli kočovný způsob života. Jídlo v něm uvařené je ale natolik chutné, že se prosazuje i v dalších kuchyních.
- Kotlík je vyrobený z litiny.
- Pokrm se v kotlíku spíše dusí a jednotlivé přísady se do něho vrství.
- Potom se kotlík uzavře speciální pokličkou a postaví se přímo do rozpáleného ohniště.
- Před vložením přísad je nutné kotlík nejdříve vyložit křenovými nebo zelnými listy, aby se jídlo nepřipálilo.
- Tento kotlík se výborně hodí k přípravě zapékaných brambor s kysaným zelím a anglickou slaninou.
- V kotlíku se rovněž velmi dobře dusí jehněčí, hovězí nebo zvěřina.