Víte, který druh je mezi Čechy nejoblíbenější? Když se zeptáte svých známých, nejčastěji uslyšíte asi vanilkové rohlíčky. Je tomu opravdu tak? A jak to máte vy? Budeme rádi, když se nám svěříte do komentářů.
Jedním z tradičních druhů, které pekly i naše babičky, jsou išlské dortíčky. Že vám zní název trochu nečesky? Tento recept pochází z rakouských lázní Bad Ischl, kde svého času působili nejlepší cukráři a odkud si tyto skvostné cukroviny nechával dovážet sám velký František Josef.
Pro ty z vás, kteří „ujíždí“ na oříškových sladkostech, máme hned několik vyzkoušených a zaručených receptů. Myslivecké knoflíčky a žabí hubičky plníme stejnou náplní, to je asi tak vše, co mají společné. Knoflíčky se připravují z lineckého těsta a zdobí mandlí, oproti tomu hubičky se plní a po upečení obalují v moučkovém cukru. Mandlové sušenky, asi jste odhadli, voní po mandlích a také po kakau. Jejich příprava je velmi snadná, stačí jen připravit těsto, udělat kuličky a upéct.
Nebaví vás válení těsta? Někdy to může být pěkná otrava. Vaší záchranou budou formičky a recept na medvědí tlapičky. Někdo z vás může toto cukroví znát pod názvem pracny. Ať už tlapky nebo pracny, vždy je připravujte s dostatečným předstihem, aby se stihly rozležet a změknout.
Víno v cukroví? Ochutnejte vánoční hvězdičky, do nichž se přidává bílé víno. Jedná se o velmi snadný recept z pár surovin, který se po upečení pouze obalí v moučkovém cukru a je hotovo!
Mezi vanilkovými, ořechovými a čokoládovými druhy se budou vyjímat citronové tyčinky. Jedná se chuťově o úplně jiný druh, jsou ovocné a svěží. Těsto je máslové, tudíž se s ním hůře manipuluje, ale ta chuť vám to potom vynahradí. Jedná se o trochu netradiční cukroví z úplně nesladkého těsto, na které přijde sladká citronová poleva, která chuť vyrovná.
Výše uvedené druhy mají jedno společné, je potřeba připravit je s dostatečným časovým předstihem, aby se stihly uležet, chutě rozvinout a jednotlivé kousky změknout. Co ale dělat, když nestihnete napéct včas? Dají se Vánoce ještě zachránit? Určitě! Některé druhy nelze připravovat v předstihu.
Máte rádi kokosové kuličky s mandlí uvnitř? Udělejte si je i na Vánoce. Tento recept je nepečený, což znamená, že je hotový raz dva. K nepečeným druhům patří také rumová tlačenka. Předem upozorňujeme, že tento druh není vhodný pro děti, dospělým ale zachutná, za to vám ručíme.
Nadýchané pusinky z bílků buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezitím. Pusinky se nepečou, pusinky se suší, je však důležité dávat pozor, abyste je nepřesušili. Roman Paulus vám však ve svém receptu poradí, jak připravit ty nejlepší pusinky.
Rumová tlačenka i bílkové pusinky jsou přesně ty druhy, které se hodí ke zpracování „zbytků“ z pečení. Pokud vám zbyly bílky, udělejte pusinky. Rozlámaly se vám třeba vanilkové rohlíčky nebo išlské dortíčky? Šoupněte je do rumové tlačenky.
Chybí v našem výčtu váš oblíbený druh? Podělte se s námi o recept v komentářích pod článkem?
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…