
Ke kávě, k čaji nebo jen tak k svačince – ano, řeč je o sušenkách. Všemi oblíbené, milované, snadno je sbalíte s sebou na výlet… Prostě výhod mají opravdu mnoho.
Sušenky jsou oblíbené po celém světě, každá kuchyně je však pojímá trochu jinak. Italské mandlové Cantuccini jsou velmi tvrdé, a proto se namáčí do kávy nebo ještě častěji nějakého sladšího vína. V Asii jsou populární koláčky štěstí, malé křehké sušenky, které v sobě ukrývají poselství. Skotské máslové sušenky shortbread nejsou až tak sladké, zato je v nich vydatná porce másla. Oproti tomu americké cookies jsou sladké až až, ale kdo by jim odolal, že…
Na trhu najdete mnoho druhů sušenek, s náplní nebo bez, s polevou nebo bez, malé sušenky jednohubky nebo velké oplatky… Možností je spousta. Teď vás určitě napadá, že jsou nezdravé a tloustne se po nich. Občas se přece zhřešit může. Pokud netolerujete ani občasné zhřešení, sáhněte po sušenkách domácích, u těch totiž přesně víte, jaké suroviny jste použili, a můžete je přizpůsobit svým nárokům. Obyčejnou mouku můžete vyměnit za zdravější, přidat více ovoce a oříšků,…
Pečení domácích sušenek má mnoho výhod. Příprava není rozhodně žádná věda, suroviny smícháte v těsto, uděláte sušenky a pečete. Během pečení provoní vaši domácnost příjemné aroma, které přiláká do kuchyně všechny členy domácnosti. K pečení se nebojte přizvat i svoje ratolesti, které budou přípravou jistě nadšeny. Nejen, že si samy vyberou, jestli si připraví sušenky s čokoládou nebo ovocem, ale zároveň se přiučí i něčemu novému.
Než začnete, musíte se rozmyslet, jestli sušenky ozdobíte a pokud ano, tak čím. Můžete použít prakticky cokoli – sušené ovoce, čokoládu, ořechy, vynikající je také kandovaný zázvor nebo citrusová kůra, která sušenky krásně provoní.
Na co si dát pozor?
Jako v případě každého moučníku, i u sušenek je potřeba dávat pozor na několik věcí:
- Těsto můžete zpracovávat v robotu, na konec je ale stejně nejlepší propracovat ho rukama, aby bylo kompaktní.
- Pokud „tvarujete“ sušenky lžičkou, tedy dáváte na plech kopičky, nechávejte mezi nimi více místa. Kopičky se vám během pečení trochu roztečou se. V opačném případě byste mohli místo sušenek vyndat z trouby plát.
- Sušenky vkládejte do opravdu dobře předehřáté trouby.
- Aby se chutě krásně rozležely, je dobré nechat sušenky rozležet, alespoň přes noc. Pokud to však stihnete.
A jaké sušenky doporučuje Kuchyně Lidlu?
Rozhodně čajové sušenky. Někdo by mohl namítat, že čaj a čajové sušenky jsou už trochu překombinované. V těchto sušenkách však najdete jen malé množství čaje, které je pouze příjemně provoní. A pokud je to na vás přece jen moc, vynechte ten čaj a dejte si kávu.
Pak tu máme prověřené duo brusinky – bílá čokoláda. Že k sobě tyto dvě suroviny chuťově ladí, to je stará známá. A toho využívá i náš recept na skvělé sušenky, ve kterých najdete ještě arašídy a pomeranč. Tyto sušenky připomínají americké cookies a jsou prostě neodolatelné.
Těsto na sušenky můžete ochutit dle libosti. Máte rádi oříškovo-nugátový krém? Využijte toho a připravte si sušenky, v nichž hraje prim právě oříškovo-nugátový krém.
Nikdy však nešlápnete vedle s oříškovými sušenkami, obzvlášť když přidáte takovou lahůdku jako jsou makadamové oříšky. Recept na sušenky s makadamovými oříšky najdete také v Kuchyni Lidlu.
Náš tip: Hotové sušenky můžete i zabalit a darovat někomu blízkému. Jedlé dárky teď frčí.
Komentáře (2)
H.S
přidáno před 812 dny
Koupila jsem si lis na sušenky, ale vůbec mi nejdou vymačkat. Recept ze sady jsem dodržela, ale neulpí na žádném povrchu. Nebyl by u Vás k mání recept do lisovací pistolky. Je kupovaná v Lidlu, tak se obracím s prosbou na Vás.
odpověď
kuchynelidlu.cz
přidáno před 811 dny
Dobrý den, je nám velmi líto, že se Vám sušenky nepodařily. V Kuchyni Lidlu bohužel žádné speciální recepty na sušenky do lisu nemáme. Je však důležité položit lis přímo na plech a až poté vytlačit těsto. Přejeme Vám mnoho úspěchů.
zobrazit vše