Čistá patnáctka

Čistá patnáctka

Environmental Working Group je americká nezisková organizace, která se specializuje na výzkum životního prostředí z hlediska toxických látek.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Environmental Working Group je americká nezisková organizace, která se specializuje na výzkum životního prostředí z hlediska toxických látek. Jejím cílem je propagace informací týkajících se vlivu pesticidů a jiných chemických látek na naše zdraví.

EWG každý rok zveřejňuje seznam „Čistá patnáctka“, na kterém se nachází ovoce a zelenina s nejmenším vlivem pesticidů. Environmental Working Group upozorňuje, že působení škodlivých chemických látek má velmi negativní vliv na naše zdraví – některé toxické látky napadají nervový a imunitní systém našeho organizmu. Ovoce a zelenina jsou ale důležitým zdrojem vitamínů a minerálních látek, tudíž je nemůžeme z našeho jídelníčku odstranit. Proto je důležité upozornit na ty produkty, u kterých je koncentrace pesticidů nejnižší.

Během výzkumu EWG zjistila, že pouze necelých 11 % testovaných ananasů obsahuje některý pesticid, u 3/4 testovaných mang a kiwi a 2/3 melounů nebyla zjištěna přítomnost žádného chemického přípravku. Na seznam čistého (tedy chemicky neošetřeného) ovoce a zeleniny, EWG zařadila rovněž kontroverzní kukuřici. Výzkumy prokázaly, že kukuřice určená k výrobě krmných směsí, tortill, chipsů nebo sirupu je téměř vždy geneticky modifikována. Ale kukuřice určená k jídlu, kterou prodáváme v našich obchodech, nikdy od pěstitelů geneticky modifikované zeleniny nepochází.

Výzkum „Čistá patnáctka“ se sice týkal amerického trhu, ale pro nás je přínosný v tom, že upozorňuje na potřebu uvážlivého přístupu k nákupu ovoce a zeleniny.

„ČISTÁ PATNÁCTKA“

1. chřest

2. avokádo

3. zelí

4. meloun

5. kukuřice

6. lilek

7. grapefruit

8. kiwi

9. mango

10. žampióny

11. cibule

12. papája

13. ananas

14. mražený cukrový hrášek

15. batáty

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU