Chlebíčky vs. bruschetty – které z nich servírovat na párty?

Chlebíčky vs. bruschetty – které z nich servírovat na párty?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Všichni si s chutí dáme malé chuťovky a tímto „nevinným” způsobem zaženeme menší nebo větší hlad. Některé události si bez různorodého pohoštění neumíme ani představit. Stačí nakouknout do lednice nebo spižírny, zapojit svou fantazii a připravit je ze snadno dostupných surovin. Jaký je tedy ideální recept na malé pohoštění? Určitě se shodneme, že na prvním místě to budou chlebíčky a bruschetty – stálice rodinných setkání a párty s přáteli, oblíbené finger food, které můžete připravit na několik způsobů.

Chlebíček – tradiční česká pochoutka

Chlebíčky patří ke studené kuchyni. Velkým milovníkem chlebíčků byl nejspíše i Napoleon, který měl velmi mlsný jazýček a rád viděl, čím mu jeho kuchař chléb obložil. Tak vlastně chlebíček získal svou současnou podobu. Do českého kulinářského světa je na začátku 20. století zavedl pražský lahůdkář Jan Paukert. Tehdy byly chlebíčky o něco menší než dnes.

Příprava a zdobení chlebíčku má mnoho společného s rodinnými tradicemi, každá domácnost má svůj oblíbený a léty ověřený recept. Jaké suroviny tedy k přípravě chlebíčků použít? Základ chlebíčku by měly tvořit plátky bílého pšeničného pečiva, nejčastěji veka. Plátky nesmí být příliš slabé, aby udržely všechny suroviny, které na ně položíme, ale rovněž ne moc silné, abyste si žaludek zbytečně nezaplnili pečivem a nebylo vám příliš těžko.

Pak už se můžete pustit do zdobení. Nejčastěji se zdobí majonézovými saláty, zeleninou (okurky, rajčata, papriky), uzeniny, klobásky, sýry nebo vejce. Místo majonézového salátu můžete použít pomazánku, např. vajíčkovou, rybí nebo smetanovou.

Pokud chcete, aby tácy s chlebíčky vypadaly opravdu lákavě, připravte několik druhů, např. chlebíček se šunkovou pěnou, s kachním masem, se šunkou a bramborovým salátem nebo s hermelínem. Moderní chuťová spojení budou zajímavým kulinářským experimentem.

Chlebíčky dozdobte čerstvými bylinkami, kousky rajčat, okurkovými vějířky, růžičkami z plátků šunky nebo okraj vařeného vejce obalte do mleté papriky (čím více barev, tím lépe). Bavte se při jejich tvoření, zapojte svou fantazii, protože zde platí staré přísloví, že jíme také očima. Zajímavým nápadem je podávat chlebíčky na dortových podnosech různých výšek. K slavnostnímu pohoštění připravte rovněž malé chlebíčky, tzv. kanapky.

 

Bruschetta – italská topinka

Italským ekvivalentem chlebíčků jsou bruschetty. Liší se hlavně datem vzniku (na opečeném chlebu s oblohou si v Itálii pochutnávali již v 15. století), použitými surovinami a tím, že lze je podávat i teplé.

Základem bruschett je také bílé pečivo, Italové však sáhnou po ciabattě – bílém pšeničném chlebu, který je podlouhlý a poměrně placatý a široký. Odtud se také vzal název ciabatta, což v italštině znamená bačkora či pantofle. Ciabatta se krájí na široké plátky, které by měly být silnější než veka na chlebíčky.

Jak bruschettu připravit? Klíčem k úspěchu je poklad středomořské kuchyně – kvalitní olivový olej a česnek, které tvoří dokonalý pár. Jak je vlastně při přípravě bruschetty použít? Správně připravená bruschetta musí být na okraji křupavá a uvnitř měkká a vláčná. Právě proto se plátky ciabatty restují nasucho v grilovací pánvi a těsně před podáním se potřou česnekem a zakápnou olejem, takže vlastně trochu připomínají naše topinky. Když už máme připravený základ, je třeba vybrat oblohu.

Milovníci pravé italské kuchyně si určitě oblíbí verzi s rajčaty, česnekem a bazalkou. Jedná se o klasiku, která si zakládá na těch nejlepších surovinách. Ovšem v kuchyni je vždy místo na experimentování. Máte rádi středomořskou zeleninu? Připravte si bruschettu s lilkovým kaviárem. Máte rádi ryby? Vyzkoušejte recept na bruschettu s lososovým tatarákem. A při zvláštní příležitosti připravte bruschettu s rajčaty, zkaramelizovanou cibulí a ančovičkami.  Zaručujeme vám, že se určitě ke všem těmto verzím budete často vracet.

Co tedy vybrat?

Která z těchto dvou pochoutek se tedy hodí k pohoštění přátel? Záleží na tom, jakou slavnost se chystáte uspořádat a jaké chuťové preference mají vaši hosté. Chlebíčky jsou českým fenoménem a nechybí na žádném domácím večírku a silvestrovskou párty si bez nich neumíme představit. Díky pestrosti oblohy si každý z hostů vybere svou oblíbenou verzi, která mu bude chutnat, a neodejde tak hladový.

Bruschetty jsou trochu lehčí a skvěle se hodí na setkání s přáteli na zahradě. Když je připravíte podle jednoduchého receptu s rajčaty, s každým kousnutím se budou vaši hosté více cítit jako praví Italové. Nic ovšem nebrání tomu, abyste je připravili i na Silvestra nebo se staly součástí italského menu v rámci slavnostní večeře pro hosty. I když se původně bruschetty připravovaly jako svačinka pro pracující, v současnosti se díky použítým surovinám jako mořské plody nebo aromatické sýry staly vyhledávanou pochoutkou k vínu. Nezapomínejte ovšem na klasickou verzi z rajčat, protože v kuchyni někdy méně znamená více.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU