Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Máte rádi zkaramelizované oříšky z poutí a trhů? Dobrá zpráva je, že si je můžete překvapivě snadno připravit i doma, za zlomek ceny! Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to! Naučí vás, jak připravit jenom z cukru a vody základní sirup, který se po přidání trochy másla promění v hustou karamelovou omáčku, ve které můžete oříšky obalit a následně je upražit. Připravit si tak můžete vlastní pražené ořechy (lískové, vlašské, pekanové, kešu apod.), případně i pražená semínka, například slunečnicová. Pochutnat si na nich můžete jen tak, nebo je jednoduše využít v ostatních dezertech.
Energie
7 180 kJ / 1 716 kcal
Bílkoviny
33,90 g
Tuky
121,30 g
Vláknina
14,60 g
Sůl
0,23 g
Sacharidy
142,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Cukr s vodou v pánvi přivedeme do varu a vaříme dokud nezačne řetízkovat. To znamená, dokud nezačne z vařečky pomalu stékat a tvořit takzvaný řetízek.
02.Přidáme ořechy (nebo semínka) a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Oříšky (nebo semínka) se snažíme orestovat tak, aby k sobě nebyly slepené.
03.Ke zkaramelizovaným plodům přidáme kousek másla a krátce opražíme.
04.Hotové přendáme na silikonový plát a necháme vychladnout.
05.Vychladlé skladujeme v uzavřené nádobě ve spíži a spotřebujeme do měsíce.
06.Hotové jíme samotné na oslavě či k dobrému filmu, nebo je můžeme také nasekat a používat do dezertů jako griliáš.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT