Uzené maso
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
doba přípravy

Doba přípravy

8 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Vlastnit domácí udírnu je skvělý koníček, který s sebou navíc přináší pravidelný přísun úžasných masových dobrot. Šéfkuchař Roman Paulus připravil rychlý přehled toho, na co byste při každém uzení měli myslet. Zjistíte například, že potřebujete hlavně dostatek trpělivosti, protože maso na uzení (v tomto případě vepřového bůčku a krkovičky) je třeba na 3–4 týdny předem naložit v solném roztoku. Samotné uzení pak trvá už „jen“ osm hodin. Odměnou nakonec bude skvělé domácí uzené, které využijete v dalších receptech, ale které si můžete dát pro chuť i třeba jen tak.

Tagy

Kulinářská akademie

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Suroviny

  • vepřová krkovice
  • vepřový bůček
  • chléb
  • kremžská hořčice
  • nakládané kořeněné okurčičky
  • nakládané kozí rohy
  • nakládané cibulky

Solný roztok

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 5 × stroužků česneku
  • 10 × kuliček nového koření
  • 25 × kuliček černého pepře
  • 5 × bobkových listů
  • 10 × kuliček jalovce
  • 1 × větvička čerstvého rozmarýnu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

211 kJ / 51 kcal

Bílkoviny

1,70 g

Tuky

0,80 g

Vláknina

2,40 g

Sůl

40,00 g

Sacharidy

10,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu připravíme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj všechno maso dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme uzrát 3–4 týdny.

02.Následně rozleželé kusy z roztoku vyndáme, osušíme, napíchneme na hák a podle velikosti udíme asi 8 hodin při teplotě 80–85 °C.

03.Podáváme s chlebem, hořčicí a nakládanou zeleninou (okurky, kozí rohy, cibulky aj.).

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo