Doba přípravy
8 hod.
Obtížnost
Profesionál
Vlastnit domácí udírnu je skvělý koníček, který s sebou navíc přináší pravidelný přísun úžasných masových dobrot. Šéfkuchař Roman Paulus připravil rychlý přehled toho, na co byste při každém uzení měli myslet. Zjistíte například, že potřebujete hlavně dostatek trpělivosti, protože maso na uzení (v tomto případě vepřového bůčku a krkovičky) je třeba na 3–4 týdny předem naložit v solném roztoku. Samotné uzení pak trvá už „jen“ osm hodin. Odměnou nakonec bude skvělé domácí uzené, které využijete v dalších receptech, ale které si můžete dát pro chuť i třeba jen tak.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
211 kJ / 51 kcal
Bílkoviny
1,70 g
Tuky
0,80 g
Vláknina
2,40 g
Sůl
40,00 g
Sacharidy
10,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu připravíme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj všechno maso dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme uzrát 3–4 týdny.
02.Následně rozleželé kusy z roztoku vyndáme, osušíme, napíchneme na hák a podle velikosti udíme asi 8 hodin při teplotě 80–85 °C.
03.Podáváme s chlebem, hořčicí a nakládanou zeleninou (okurky, kozí rohy, cibulky aj.).
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT