Nakládané okurky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Nakládané okurky dnes sice snadno koupíte v každém obchodě s potravinami, ale věřte tomu, že vám udělají mnohem větší radost, když si je naložíte a zavaříte sami doma. Abyste věděli, jak na to, natočil šéfkuchař Roman Paulus video návod, díky kterému se naučíte vše od přípravy sladkokyselého nálevu až po samotné nakládání okurek s cibulí, mrkví, kořením a samozřejmě aromatickým koprem. Pak už jen pár desítek minut v zavařovacím hrnci a je hotovo!

Tagy

Zavařování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Nálev

  • 1 l vody
  • 0,5 l octa
  • 26 g soli
  • 70 g krupicového cukru

Nakládání

  • 2 × cibule
  • 1 × větší mrkev
  • 32 × kuliček nového koření
  • 4 × bobkové listy
  • 32 × kuliček černého pepře
  • 2 × lžička hořčičného semínka
  • okurky
  • snítka čerstvého kopru

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 955 kJ / 467 kcal

Bílkoviny

5,30 g

Tuky

3,20 g

Vláknina

8,60 g

Sůl

26,10 g

Sacharidy

109,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Okurky dle velikosti důkladně umyjeme a osušíme. Sklenice důkladně vymyjeme, ideálně pár minut i vyvaříme.

02.V hrnci přivedeme k varu vodu, ocet, sůl a cukr.

Množství nálevu přizpůsobte množství okurek. Vždy však dodržujte poměry surovin.

03.Do sklenice postupně skládáme na větší kusy pokrájenou cibuli, kolečka mrkve, bobkový list, celý pepř, nové koření a hořčičná semínka. Přidáme očištěné okurky, navrch ještě mrkev, cibuli, kopr, koření a nakonec zalijeme připraveným vroucím lákem.

Na jednu sklenici použijte ½ cibule, ¼ mrkve, 6–8 kuliček černého pepře, 6–8 kuliček nového koření, 1 bobkový list a ½ lžičky hořčičného semínka a větvičku kopru.

04.Hotové sklenice uzavřeme, přendáme do zavařovacího hrnce a zavařujeme 20 minut při 85 °C. Sterilované okurky vyndáme, postavíme na víčko dnem vzhůru a necháme vychladnout.

K čemu se okurky hodí?

05.Nakládané okurky vyniknout nejlépe v oblíbených receptech, jako je retro rizoto, skotské vejce nebo španělský ptáček

06.Následně necháme ještě alespoň 2–3 týdny uležet. Skladujeme v temném suchém prostředí (ideálně ve sklepě), kde vydrží klidně až do další sezóny.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo