Kuchyně
Česká
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Nakládané okurky dnes sice snadno koupíte v každém obchodě s potravinami, ale věřte tomu, že vám udělají mnohem větší radost, když si je naložíte a zavaříte sami doma. Abyste věděli, jak na to, natočil šéfkuchař Roman Paulus video návod, díky kterému se naučíte vše od přípravy sladkokyselého nálevu až po samotné nakládání okurek s cibulí, mrkví, kořením a samozřejmě aromatickým koprem. Pak už jen pár desítek minut v zavařovacím hrnci a je hotovo!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 955 kJ / 467 kcal
Bílkoviny
5,30 g
Tuky
3,20 g
Vláknina
8,60 g
Sůl
26,10 g
Sacharidy
109,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Okurky dle velikosti důkladně umyjeme a osušíme. Sklenice důkladně vymyjeme, ideálně pár minut i vyvaříme.
02.V hrnci přivedeme k varu vodu, ocet, sůl a cukr.
Množství nálevu přizpůsobte množství okurek. Vždy však dodržujte poměry surovin.
03.Do sklenice postupně skládáme na větší kusy pokrájenou cibuli, kolečka mrkve, bobkový list, celý pepř, nové koření a hořčičná semínka. Přidáme očištěné okurky, navrch ještě mrkev, cibuli, kopr, koření a nakonec zalijeme připraveným vroucím lákem.
Na jednu sklenici použijte ½ cibule, ¼ mrkve, 6–8 kuliček černého pepře, 6–8 kuliček nového koření, 1 bobkový list a ½ lžičky hořčičného semínka a větvičku kopru.
04.Hotové sklenice uzavřeme, přendáme do zavařovacího hrnce a zavařujeme 20 minut při 85 °C. Sterilované okurky vyndáme, postavíme na víčko dnem vzhůru a necháme vychladnout.
05.Nakládané okurky vyniknout nejlépe v oblíbených receptech, jako je retro rizoto, skotské vejce nebo španělský ptáček.
06.Následně necháme ještě alespoň 2–3 týdny uležet. Skladujeme v temném suchém prostředí (ideálně ve sklepě), kde vydrží klidně až do další sezóny.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT