Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Už jste někdy pekli obrácený dort? Že nevíte, o co se jedná? Šéfkuchař Roman Paulus vám obrácený koláč rád představí! Natočil video recept na mandarinkovou variantu tohoto dezertu, který krásně vypadá a je zároveň natolik jednoduchý na přípravu, že ho zvládnou i naprostí začátečníci. Až ho budete mít upečený, můžete ho doplnit stejně jako Roman Paulus rozvarem z mandarinkové šťávy, badyánu a skořice, anebo třeba zakysanou smetanou či vanilkovou zmrzlinou.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 041 kJ / 488 kcal
Bílkoviny
7,00 g
Tuky
21,70 g
Vláknina
2,10 g
Sůl
0,80 g
Sacharidy
67,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Mandarinky oloupeme, každou překrojíme na polovinu a v případě potřeby zbavíme semínek. Máslo rozpustíme.
02.Na spodek dortové formy rovnoměrně rozsypeme třtinový cukr, na který naskládáme poloviny mandarinek. Mezery vyplníme jednotlivými měsíčky a ovoce zalijeme rozpuštěným máslem.
800 g mandarinek vychází asi na 10 kusů ovoce.
03.Mouku, špetku soli, oba cukry, kypřicí prášek, celá vejce a 250 ml smetany metličkou promícháme v tekuté těsto. Zamíchané těsto nalijeme do připravené formy s mandarinkami a lehce bouchneme s formou, abychom se zbavili bublinek.
04.Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 55–60 minut na program horkovzduch.
Ke konci špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed koláče a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený koláč.
05.Po upečení necháme krátce odpočinout a mezitím připravíme kořeněný rozvar. V hrnci svaříme čerstvě vymačkanou šťávu z mandarinek s cukrem, kořením a máslem.
Podáváme ideálně s kopečkem zakysané smetany nebo domácí vanilkovou zmrzlinou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT