Mandarinkový obrácený koláč
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Už jste někdy pekli obrácený dort? Že nevíte, o co se jedná? Šéfkuchař Roman Paulus vám obrácený koláč rád představí! Natočil video recept na mandarinkovou variantu tohoto dezertu, který krásně vypadá a je zároveň natolik jednoduchý na přípravu, že ho zvládnou i naprostí začátečníci. Až ho budete mít upečený, můžete ho doplnit stejně jako Roman Paulus rozvarem z mandarinkové šťávy, badyánu a skořice, anebo třeba zakysanou smetanou či vanilkovou zmrzlinou.

Tagy

Koláče

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Mandarinkový základ:

  • 100 g řtinový cukr
  • 800 g oloupané mandarinky
  • 100 g máslo

Těsto:

  • 250 g hladká mouka
  • 1 × špetka sůl
  • 30 g vanilkový cukr
  • 15 g kypřicí prášek
  • 200 g krystalový cukr
  • 4 × vejce „M“
  • 250 ml smetana ke šlehání (33 % tuku)

Kořeněný sirup:

  • 5 × badyán
  • 2 × tyčinka skořice
  • 100 ml čerstvá mandarinková šťáva
  • 2 × lžíce krupicový cukr
  • 2 × lžíce máslo

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 041 kJ / 488 kcal

Bílkoviny

7,00 g

Tuky

21,70 g

Vláknina

2,10 g

Sůl

0,80 g

Sacharidy

67,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mandarinky oloupeme, každou překrojíme na polovinu a v případě potřeby zbavíme semínek. Máslo rozpustíme.

02.Na spodek dortové formy rovnoměrně rozsypeme třtinový cukr, na který naskládáme poloviny mandarinek. Mezery vyplníme jednotlivými měsíčky a ovoce zalijeme rozpuštěným máslem.

800 g mandarinek vychází asi na 10 kusů ovoce.

03.Mouku, špetku soli, oba cukry, kypřicí prášek, celá vejce a 250 ml smetany metličkou promícháme v tekuté těsto. Zamíchané těsto nalijeme do připravené formy s mandarinkami a lehce bouchneme s formou, abychom se zbavili bublinek.

04.Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 55–60 minut na program horkovzduch.

Ke konci špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed koláče a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený koláč.

05.Po upečení necháme krátce odpočinout a mezitím připravíme kořeněný rozvar. V hrnci svaříme čerstvě vymačkanou šťávu z mandarinek s cukrem, kořením a máslem.

Podáváme ideálně s kopečkem zakysané smetany nebo domácí vanilkovou zmrzlinou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo