Domácí máslo ze šlehačky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Zdravá

doba přípravy

Doba přípravy

15 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Na to, abyste si vyrobili domácí máslo, nepotřebujete žádné speciální zařízení – bude vám k tomu stačit kuchyňský robot a tento návod od šéfkuchaře Romana Pauluse. Máslo připravíte i z klasické šlehačky, ale nejlépe se na jeho výrobu hodí 40% smetana, po jejímž vyšlehání vám v robotu zbude čerstvé máslo a lahodné podmáslí, které si můžete dát jen tak, nebo ho použít třeba při přípravě domácího smoothie. Máslo pak už stačí jen tzv. „vyprat“ a dochutit podle toho, co máte rádi. Někomu bude stačit troška soli, jiní si mohou pochutnat na chilli nebo bylinkovém másle.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 l smetana ke šlehání (40 % tuku)
  • 1 × špetka sůl

Orientační nutriční hodnoty

Energie

15 454 kJ / 3 750 kcal

Bílkoviny

18,00 g

Tuky

400,00 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

1,20 g

Sacharidy

28,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Tučnou smetanu nalijeme do mísy a šlehací metlou šleháme na vysokou rychlost tak dlouho, dokud se neoddělí máslo od syrovátky. Proces trvá 5–10 minut.

02.Směs přecedíme přes jemné sítko a pevnou hmotu ve studené vodě rukama propracujeme, abychom z másla dostali i poslední zbytky podmáslí.

03.Čisté máslo necháme okapat, přendáme do misky a případně dochutíme solí.

Můžete přidat i bylinky, česnek nebo jiné koření pro varianty ochucených másel.

04.Zabalíme do potravinové fólie nebo skladujeme v máslence v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Případně v mrazničce až několik měsíců.

Podmáslí se hodí do smoothie, na pečení nebo k přímé konzumaci.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo