Kuchyně
Zdravá
Doba přípravy
15 min.
Obtížnost
Pokročilý
Na to, abyste si vyrobili domácí máslo, nepotřebujete žádné speciální zařízení – bude vám k tomu stačit kuchyňský robot a tento návod od šéfkuchaře Romana Pauluse. Máslo připravíte i z klasické šlehačky, ale nejlépe se na jeho výrobu hodí 40% smetana, po jejímž vyšlehání vám v robotu zbude čerstvé máslo a lahodné podmáslí, které si můžete dát jen tak, nebo ho použít třeba při přípravě domácího smoothie. Máslo pak už stačí jen tzv. „vyprat“ a dochutit podle toho, co máte rádi. Někomu bude stačit troška soli, jiní si mohou pochutnat na chilli nebo bylinkovém másle.
Energie
15 454 kJ / 3 750 kcal
Bílkoviny
18,00 g
Tuky
400,00 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
1,20 g
Sacharidy
28,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Tučnou smetanu nalijeme do mísy a šlehací metlou šleháme na vysokou rychlost tak dlouho, dokud se neoddělí máslo od syrovátky. Proces trvá 5–10 minut.
02.Směs přecedíme přes jemné sítko a pevnou hmotu ve studené vodě rukama propracujeme, abychom z másla dostali i poslední zbytky podmáslí.
03.Čisté máslo necháme okapat, přendáme do misky a případně dochutíme solí.
Můžete přidat i bylinky, česnek nebo jiné koření pro varianty ochucených másel.
04.Zabalíme do potravinové fólie nebo skladujeme v máslence v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Případně v mrazničce až několik měsíců.
Podmáslí se hodí do smoothie, na pečení nebo k přímé konzumaci.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT