Snídaňové loupáky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Křupavé loupáčky jsou ideálním základem dobré snídaně, ať už si je dáte s jogurtem, máslem nebo třeba horkým kakaem. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na kynuté loupáky, které zvládne doopravdy každý. Kromě toho, že zjistíte, jak správně připravit kynuté těsto, uvidíte i jak ho následně správně vyválet, rozkrájet a loupáčky zamotat podle vzoru francouzských croissantů. Až je posypete mákem, dopřejete jim pár minut v troubě a následně je necháte trochu vychladnout, můžete se do nich pustit!

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 400 g hladká mouka
  • 65 g krupicový cukr
  • 25 g čerstvé droždí
  • 80 g máslo
  • 1 × vejce „M“ + na potření
  • 200 ml plnotučné mléko
  • 4 g sůl
  • na posypání mák

Orientační nutriční hodnoty

Energie

888 kJ / 212 kcal

Bílkoviny

5,00 g

Tuky

7,00 g

Vláknina

1,00 g

Sůl

0,40 g

Sacharidy

31,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mouku, cukr, nadrobené droždí, změklé máslo, vejce, vlažné mléko a trochu soli vypracujeme v robotu v hladké těsto.

02.Zakryjte čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu na teplém místě do zdvojnásobení.

Pro jemnější výsledek připravte těsto večer a nechte kynout přes noc v lednici. Ráno pak můžete napéct čerstvé loupáčky k snídani.

03.Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejně velké díly. Každý z nich rozválíme do asi 0,5 cm silné placky. Každý kruh rozřízneme na čtvrtiny a trojúhelníky zamotáme od širšího konce ke špičce do podoby rohlíků. Tak získáme 12 loupáků, které naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu nakynout. 

04.Nakynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 10–15 minut na program horkovzduch.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo