Špaldové rohlíky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

14 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Znáte něco lepšího než čerstvě upečený rohlík s máslem? My ano – je to čerstvě upečený DOMÁCÍ rohlík s máslem! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na domácí špaldové rohlíky, které hravě zvládne prakticky každý. Zjistíte, jak správně nachystat kynuté těsto i jak vytvarovat rohlíky ze srolovaného plátu těsta ve tvaru trojúhelníku. Po troše geometrie stačí rohlíčky už jenom potřít vodou a posypat vším, co máte rádi - hrubozrnnou solí, kmínem, mákem anebo třeba sezamem!



Tagy

Česká klasika

Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 14 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

na 14 rohlíků

  • 500 g celozrnné špaldové mouky + na podsypání
  • 60 g vepřového sádla
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 × lžička krupicového cukru
  • 1 × lžička soli
  • 320 g plnotučného mléka
  • hrubozrnná sůl
  • celý kmín

Orientační nutriční hodnoty

Energie

733 kJ / 176 kcal

Bílkoviny

6,30 g

Tuky

5,90 g

Vláknina

3,90 g

Sůl

0,50 g

Sacharidy

26,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mouku, změklé sádlo, rozdrobené droždí, cukr, sůl a vlažné mléko 10 minut zpracováváme v robotu do hladkého těsta. Následně přikryjeme utěrkou a necháme nakynout do zdvojnásobení.

Pro klasické rohlíky špaldovou mouku nahraďte hladkou pšeničnou.

02.Nakynuté těsto krátce zpracujeme a rozdělíme na 14 bochánků o hmotnosti 75-80 g. Krátce (minutku) je necháme odpočinout a na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválíme z každého kousku tenký trojúhelník s jedním delším koncem. Zarolujeme do tvaru rohlíku, lehce zahladíme, zatočíme a přemístíme na plech. Vytvarované rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut nakynout.

03.Nakynuté rohlíky potřeme studenou vodou, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Pečeme v troubě rozpálené na 220 °C asi 12 minut dozlatova.

04.Pečivo necháme před jídlem alespoň částečně vychladnout.

Stejným způsobem připravíte i křupavé housky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo