Kuchyně
Česká
Počet porcí
32 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Tradiční chodský koláč chutná i vypadá tak skvěle, že se vám ani nebude chtít věřit, jak snadné ho je připravit. O tom vás ale ve svém video receptu přesvědčí šéfkuchař Roman Paulus, který vám ukáže celý postup od zadělání těsta až po samotné okamžiky před prvním nakrojením. Jakmile budete mít přichystané kynuté těsto s citronovou kůrou a muškátovým oříškem, stačí pomocí cukrářského sáčku ozdobit koláč tvarohovou náplní, makovou náplní a sladkými povidly. Chybět by ale neměly ani mandle a rozinky namočené v rumu. Po upečení budete už akorát potřebovat dostatek trpělivosti, abyste se do něj nepustili, ještě dokud bude horký.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
878 kJ / 210 kcal
Bílkoviny
4,00 g
Tuky
8,30 g
Vláknina
1,60 g
Sůl
0,30 g
Sacharidy
28,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do mísy vložíme mouku, cukr, nadrobené droždí, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, rozpuštěné máslo, žloutky a vlažné mléko. Hmotu lehce promícháme a teprve poté vsypeme sůl. V kuchyňském robotu vypracujeme hladké těsto, které následně přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout do zdvojnásobení.
02.Rozinky vložíme do alkoholu a necháme nabobtnat.
03.Nakynuté těsto rozdělíme na 4 díly a každý z nich vyválíme na pomoučněném vále v tenkou kulatou placku – základ budoucího koláče.
Suroviny vychází na 4 velké koláče. Každý koláč rozdělíte na osminy a získáte tak 32 porcí.
04.Následně těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a v případě potřeby rukama dotvarujeme. Vejce rozšleháme a potřeme s ním okraje koláče.
05.Povidla smícháme s nastrouhaným perníkem a podle triků kulinářské akademie připravíme tvarohovou a makovou náplň.
Podrobné video, jak připravit tvarohovou a makovou náplň najdete v tricích Kulinářské akademie Lidlu. Od každé bude na recept stačit jedna dávka a tvarohovou připravte bez rozinek. Těmi totiž koláč dozdobíte.
06.Náplně přendáme do cukrářských sáčků a následně nanášíme na těsto dle fantazie.
07.Rozinky slijeme, necháme okapat a zbylý tuzemák přidáme k rozpuštěnému máslu.
08.Koláč dozdobíme rozinkami (položíme na bílou náplň) a mandlemi (nandáme na makovou náplň). Připravený koláč necháme znovu asi 20 minut nakynout.
Víte, že chodské koláče se dělí na horno- a dolnochodské? Ty hornochodské se dělají v pruzích tvarohu, máku a povidel. Dolnochodské jsou bohatší, vždy potřené vrstvou tvarohu a zdobené unikátními motivy typickými pro tento kraj.
09.Nakynutý koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 10–12 minut na program horkovzduch.
10.Čerstvě upečený koláč pomažeme/pokapeme předpřipravenou směsí rozpuštěného másla a tuzemáku a celý posypeme mixem moučkového a vanilkového cukru. Před krájením necháme alespoň trochu vychladnout.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT