Chodský koláč se třemi náplněmi
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

32 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Tradiční chodský koláč chutná i vypadá tak skvěle, že se vám ani nebude chtít věřit, jak snadné ho je připravit. O tom vás ale ve svém video receptu přesvědčí šéfkuchař Roman Paulus, který vám ukáže celý postup od zadělání těsta až po samotné okamžiky před prvním nakrojením. Jakmile budete mít přichystané kynuté těsto s citronovou kůrou a muškátovým oříškem, stačí pomocí cukrářského sáčku ozdobit koláč tvarohovou náplní, makovou náplní a sladkými povidly. Chybět by ale neměly ani mandle a rozinky namočené v rumu. Po upečení budete už akorát potřebovat dostatek trpělivosti, abyste se do něj nepustili, ještě dokud bude horký.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 32 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Kynuté těsto:

  • 600 g hladká mouka + na podsypání
  • 100 g krupicový cukr
  • 42 g čerstvé droždí
  • 1 × bio citron (kůra)
  • 1 × špetka mletý muškátový oříšek
  • 80 g máslo
  • 6 × žloutky
  • 300 ml plnotučné mléko
  • 10 g sůl

Náplně:

Na dokončení koláče

  • 1 × vejce “M”
  • 80 g krájené mandle
  • 80 g rozinky
  • 50 ml tuzemák
  • 120 g máslo
  • 20 g moučkový cukr
  • 20 g vanilkový cukr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

878 kJ / 210 kcal

Bílkoviny

4,00 g

Tuky

8,30 g

Vláknina

1,60 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

28,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy vložíme mouku, cukr, nadrobené droždí, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, rozpuštěné máslo, žloutky a vlažné mléko. Hmotu lehce promícháme a teprve poté vsypeme sůl. V kuchyňském robotu vypracujeme hladké těsto, které následně přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout do zdvojnásobení. 

02.Rozinky vložíme do alkoholu a necháme nabobtnat.

03.Nakynuté těsto rozdělíme na 4 díly a každý z nich vyválíme na pomoučněném vále v tenkou kulatou placku – základ budoucího koláče. 

Suroviny vychází na 4 velké koláče. Každý koláč rozdělíte na osminy a získáte tak 32 porcí.

04.Následně těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a v případě potřeby rukama dotvarujeme. Vejce rozšleháme a potřeme s ním okraje koláče.

05.Povidla smícháme s nastrouhaným perníkem a podle triků kulinářské akademie připravíme tvarohovou a makovou náplň.

Podrobné video, jak připravit tvarohovou a makovou náplň najdete v tricích Kulinářské akademie Lidlu. Od každé bude na recept stačit jedna dávka a tvarohovou připravte bez rozinek. Těmi totiž koláč dozdobíte.

06.Náplně přendáme do cukrářských sáčků a následně nanášíme na těsto dle fantazie.

07.Rozinky slijeme, necháme okapat a zbylý tuzemák přidáme k rozpuštěnému máslu.

08.Koláč dozdobíme rozinkami (položíme na bílou náplň) a mandlemi (nandáme na makovou náplň). Připravený koláč necháme znovu asi 20 minut nakynout.

Víte, že chodské koláče se dělí na horno- a dolnochodské? Ty hornochodské se dělají v pruzích tvarohu, máku a povidel. Dolnochodské jsou bohatší, vždy potřené vrstvou tvarohu a zdobené unikátními motivy typickými pro tento kraj.

09.Nakynutý koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 10–12 minut na program horkovzduch.

10.Čerstvě upečený koláč pomažeme/pokapeme předpřipravenou směsí rozpuštěného másla a tuzemáku a celý posypeme mixem moučkového a vanilkového cukru. Před krájením necháme alespoň trochu vychladnout.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo