Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Velikonoční boží milosti

Cukroví si většina z nás spojuje zejména s Vánocemi, ale tradičně se připravují i během jiných svátků – například Velikonoc. I proto šéfkuchař Roman Paulus natočil recept na velikonoční cukroví – boží milosti, kterým se také říká křehutinky. Jedná se o tenké proužky z těsta smažené v oleji (případně na sádle) a posypané moučkovým cukrem. A připravují se snadněji, než byste si možná mysleli. Pusťte se do nich!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
25

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g hladká mouka
  • 3 × lžíce plnotučné mléko
  • 1 × lžíce citronová kůra
  • 30 g máslo
  • 2 × žloutek
  • 1 × lžíce tuzemák
  • 1 × lžíce zakysaná smetana (16 % tuku)
  • 1 × špetka sůl
  • na smažení rostlinný olej
  • na obalování moučkový cukr

POSTUP

Do mixovací nádoby nandáme hladkou mouku, vlažné mléko, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, změklé máslo, žloutky, tuzemák a zakysanou smetanu.

Tip: 3 lžíce mléka zkuste změnit za 4 lžíce bílého vína.   

Přístroj nastavíme na program hnětení pevného těsta, čas necháme nastavený na 2 minutách, přiklopíme víkem a počkáme na zpracování těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne odpočinout.

Rozleželé těsto druhý den vybalíme a na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku 2–3 mm. To následně rádlem rozkrájíme na obdélníky velké asi 5×7 cm. Každý obdélník dvakrát prořízneme, trochu roztáhneme a následně zprudka smažíme ve velmi rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.

Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se nedaří, na chvilku je možné přiklopit je pokličkou, potom se nafouknou lehce.

Smažené křehutinky necháme okapat na papírové utěrce, a ještě za tepla bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Místo sypání je můžeme v cukru i obalit. Buďte však opatrní, jelikož jsou velmi křehké a snadno se lámou.

Orientační nutriční hodnoty (1 kus): 81 kcal, 1,5 g bílkovin, 9 g sacharidů, 4 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.