Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Vánoční stromečky z listového těsta

Linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky jsou už vánoční klasika, ale není nad to vyzkoušet i o něco méně tradiční vánoční moučník. Mezi ně se řadí i tyto vánoční stromečky podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze pláty listového těsta a pomazánku z lískových oříšků. Pak už stačí jen těsto s pomazánkou rozkrájet na tenké proužky a vytvarovat z nich efektní vánoční stromečky. Ozdobit je po upečení můžete například čokoládou nebo moučkovým cukrem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
9

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × listové těsto s máslem
  • 150 g lískoořísková pomazánka
  • 1 × vejce „S“
  • na posypání moučkový cukr
  • špejle
  • pečicí papír
  • pečicí plech
  • mašlovačka
  • vykrajovátko – hvězda

POSTUP

Na pracovní plochu rozprostřeme jeden plát rozváleného listového těsta a pomocí lžíce na něj rovnoměrně až do stran rozetřeme lískooříškovou pomazánku v tenké vrstvě. Přiklopíme druhým plátem listového těsta a vložíme do lednice vychladit.

Těsto krájíme na délku. Nožem odřízneme první pruh široký tak, abychom z něj poté vykrájeli hvězdičky vykrajovátkem. Poté rozkrájíme zbylé těsto na asi 1 cm silné proužky. Proužky těsta postupně skládáme do tvaru stromečku, každý stromeček má 4-5 skladů, přičemž ten spodní je nejširší, poté napíchneme na špejli a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Z širšího proužku vytvoříme vykrajovátkem hvězdičky a umístíme také na plech s pečicím papírem. 

Stromečky i hvězdičky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C dozlatova, asi 15 minut na program horkovzduch. Hvězdičky po upečení můžeme napíchnout na vrchol stromečku a poté celé stromečky posypeme moučkovým cukrem.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 1 stromeček): 286 kcal, 5 g bílkovin, 32 g sacharidů, 14 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.