Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Tvarohovo-bramborové pirožky

Na výborné jídlo vám budou stačit i jednoduché suroviny, jako jsou mouka, brambory a tvaroh. Důkazem jsou i tyto pirožky podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Ačkoliv se vařené pirohy na talíři krásně vyjímají, jejich příprava je překvapivě snadná a pokud budete chtít, zvládnou vám s tím pomoci i děti, kterým bude jejich vlastní práce o to více chutnat. Roman Paulus plní pirožky vařenými brambory a tvarohem, ale vyzkoušet můžete i takřka libovolné náplně – například maso, špenát nebo sýr. K servírování vám pak postačí už jenom trochu másla a zakysané smetany a můžete podávat!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 250 g hladká mouka Belbake + na podsypání
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžíce rostlinný olej Primadonna
  • 150 g voda

Pirohy:

  • 200 g brambory
  • 100 g hrudkovitý tvaroh Pilos
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × malá cibule
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 200 g zakysaná smetana (16 % tuku) Pilos
  • 1 × snítka čerstvá pažitka
  • mísa
  • pánev
  • hrnec
  • váleček
  • šťouchadlo
  • tvořítko na pirohy (nebo kulaté vykrajovátko)

POSTUP

Těsto:

Hladkou mouku, špetku soli, olej a vroucí vodu vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi 30 minut v lednici odležet.

Náplň:

Brambory očistíme, oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova na 1 lžíci másla.

Následně brambory vycedíme a necháme vypařit, poté je rozšťoucháme a smícháme s drobivým tvarohem, orestovanou cibulkou, solí a pepřem.

Pirohy:

Těsto na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na tloušťku asi 2 mm a vykrojíme kolečko. Okraje vykrojeného těsta potřeme vodou, těsto plníme náplní, přehneme a okraje spojíme vidličkou. Vaříme v osolené vodě 3–4 minuty.

Tip: Pokud plníte pirohy masovou směsí, vařte je o trochu déle.

Čerstvě uvařené pirohy přendáme do pánve s trochou vody z vaření a lžící másla. Pirohy krátce ohřejeme v máslové emulzi a dochutíme čerstvě namletým pepřem.

Servírujeme na mělkém talíři, přelité máslovou emulzí, doplněné zakysanou smetanou a posypané nasekanou pažitkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 448 kcal, 14 g bílkovin, 60 g sacharidů, 16 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.