Maso vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na větší kousky. Z bio citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Tymián, rozmarýn, citronovou kůru, nadrcený česnek, sůl a pepř nadrtíme v hmoždíři. Poté přilijeme olej a dobře promícháme. Marinádu promícháme s masem.
Na špejle střídavě napichujeme kuřecí kousky, očištěnou cuketu, papriku a červenou cibuli, dokud nezpracujeme všechno maso.
Tip: Pokud napichujete špízy na dřevěné špejle, předem je namočte na 30 minut do studené vody. Dřevo pak bude mít menší tendenci na grilu hořet.
Grilujeme na žhavé části grilu a po chvilce přendáme do chladnější zóny, přiklopíme víkem a maso důkladně propečeme (asi 20 minut).
Mezitím v míse promícháme rukolu, tenké plátky mrkve, ředkvičky a cukety, nakrájená sušená rajčata, šťávu z jednoho citronu, sůl, pepř a zamícháme. Jako poslední posypeme pikantními slunečnicovými semínky.
1 citron rozpůlíme a zprudka ogrilujeme. Špízy i salát zastříkneme krémovým balzamikovým octem.
Hotové špízy lehce opepříme, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme nasekanou petrželí a podáváme s rozpečeným citronem a salátem se semínky.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 457 kcal, 39 g bílkovin, 8 g sacharidů, 29 g tuků.