Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Středomořské špízy s kuřecím masem a zeleninou

Středomořská kuchyně se k létu hodí nejméně stejně dobře jako grilování. Tak proč to nezkombinovat? Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na jednoduché grilované špízy ve středomořském stylu. Pochutnáte si na nich s kuřecími stehny, která se na grilování výborně hodí díky své šťavnatosti. Navíc vás Roman Paulus naučí namíchat skvělou marinádu na kuřecí s tymiánem, rozmarýnem a citronovou kůrou. Jako přílohu si můžete připravit jednoduchý salát z cukety, mrkve a rukoly, nebo můžete špízy podávat jen tak s pečivem a grilovanou zeleninou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Špízy:

  • 800 g kuřecí stehna Řezníkova čerstvá porce
  • 70 g cuketa
  • 60 g žlutá paprika
  • 70 g červená cibule

Marináda:

  • 2 × lžíce čerstvý tymián
  • 2 × lžíce čerstvý rozmarýn
  • 1 × bio citron
  • 3 × stroužek česnek
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna

Příloha:

  • 30 g rukola
  • 30 g mrkev
  • 40 g cuketa
  • 35 g sušená rajčata Italiamo
  • 50 g ředkvičky
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej Primadonna
  • 10 g slunečnicová semínka s chilli Alesto
  • 1 × citron
  • 2 × lžíce balsamico crema Italiamo
  • gril
  • špejle
  • hmoždýř

POSTUP

Maso vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na větší kousky. Z bio citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Tymián, rozmarýn, citronovou kůru, nadrcený česnek, sůl a pepř nadrtíme v hmoždíři. Poté přilijeme olej a dobře promícháme. Marinádu promícháme s masem.

Na špejle střídavě napichujeme kuřecí kousky, očištěnou cuketu, papriku a červenou cibuli, dokud nezpracujeme všechno maso. 

Tip: Pokud napichujete špízy na dřevěné špejle, předem je namočte na 30 minut do studené vody. Dřevo pak bude mít menší tendenci na grilu hořet.

Grilujeme na žhavé části grilu a po chvilce přendáme do chladnější zóny, přiklopíme víkem a maso důkladně propečeme (asi 20 minut).

Mezitím v míse promícháme rukolu, tenké plátky mrkve, ředkvičky a cukety, nakrájená sušená rajčata, šťávu z jednoho citronu, sůl, pepř a zamícháme. Jako poslední posypeme pikantními slunečnicovými semínky.

1 citron rozpůlíme a zprudka ogrilujeme. Špízy i salát zastříkneme krémovým balzamikovým octem.

Hotové špízy lehce opepříme, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme nasekanou petrželí a podáváme s rozpečeným citronem a salátem se semínky.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 457 kcal, 39 g bílkovin, 8 g sacharidů, 29 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.