Nakládaná mrkev:
Vodu, ocet, cukr a sůl dobře promícháme, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Mrkev očistíme, nakrájíme na nudličky a marinujeme ve sladko-kyselém nálevu.
Tip: Nakládanou mrkev můžeme připravit klidně 2–3 dny dopředu a uchovávat v uzavřené nádobě v lednici.
Strapačky:
Obě mouky, sůl, vyklepnutá vejce, mléko a najemno nastrouhané syrové brambory zpracujeme v těsto, které necháme 15–20 minut odležet, aby se s ním lépe pracovalo.
Odleželé těsto protlačujeme sítem na halušky přímo do vroucí osolené vody a vaříme asi 2–3 minuty.
Tip: Během pasírování nočky v hrnci průběžně promícháváme, aby se neslepily.
Do hluboké pánve dáme uvařené vroucí strapačky s trochou vody z vaření, přidáme Palouček a necháme rozpustit. Dochutíme trochou soli a čerstvě namletým pepřem.
Strapačky podáváme do hlubokého talíře, dokončíme nadrobenou fetou a nakrájenou pažitkou. Navrch přidáme i předem naloženou sladko-kyselou mrkev.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 924 kcal, 32 g bílkovin, 124 g sacharidů, 34 g tuků.