Strapačky s Paloučkem a nakládanou mrkví

play Přehrát video recept
Strapačky s Paloučkem a nakládanou mrkví
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Strapačky jsou blízkým příbuzným slovenských halušek a také se podobně připravují! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na přípravu strapačkového těsta (které můžete použít i coby haluškové těsto) a omáčky z krémového sýru Palouček, se kterou bramborové nočky podává. Před samotným servírováním doporučujeme strapačky s krémovou omáčkou ozdobit ještě najemno nadrobeným sýrem feta, pažitkou a ideálně i nakládanou zeleninou.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Strapačky:

  • 300 g hrubá mouka Belbake
  • 200 g polohrubá mouka Belbake
  • 3 × vejce „M“
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 250 ml plnotučné mléko Pilos
  • 300 g brambory
  • 200 g čerstvý sýr Palouček Pilos
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 200 g feta sýr Milbona
  • 2 × lžíce čerstvá pažitka

Nakládaná mrkev:

  • 200 g mrkev
  • 100 ml jablečný ocet
  • 100 g krupicový cukr Belbake
  • 1 × lžička sůl Kania
  • 200 ml voda

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 689 kJ / 882 kcal

Bílkoviny

37,20 g

Tuky

20,40 g

Vláknina

6,80 g

Sůl

3,00 g

Sacharidy

136,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Nakládaná mrkev:     

01.Vodu, ocet, cukr a sůl dobře promícháme, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Mrkev očistíme, nakrájíme na nudličky a marinujeme ve sladko-kyselém nálevu.

Nakládanou mrkev můžeme připravit klidně 2–3 dny dopředu a uchovávat v uzavřené nádobě v lednici.

Strapačky:

02.Obě mouky, sůl, vyklepnutá vejce, mléko a najemno nastrouhané syrové brambory zpracujeme v těsto, které necháme 15–20 minut odležet, aby se s ním lépe pracovalo.

03.Odleželé těsto protlačujeme sítem na halušky přímo do vroucí osolené vody a vaříme asi 2–3 minuty.

Během pasírování nočky v hrnci průběžně promícháváme, aby se neslepily.

04.Do hluboké pánve dáme uvařené vroucí strapačky s trochou vody z vaření, přidáme Palouček a necháme rozpustit. Dochutíme trochou soli a čerstvě namletým pepřem.

05.Strapačky podáváme do hlubokého talíře, dokončíme nadrobenou fetou a nakrájenou pažitkou. Navrch přidáme i předem naloženou sladko-kyselou mrkev.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo