Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Strapačky s Paloučkem a nakládanou mrkví

Strapačky jsou blízkým příbuzným slovenských halušek a také se podobně připravují! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na přípravu strapačkového těsta (které můžete použít i coby haluškové těsto) a omáčky z krémového sýru Palouček, se kterou bramborové nočky podává. Před samotným servírováním doporučujeme strapačky s krémovou omáčkou ozdobit ještě najemno nadrobeným sýrem feta, pažitkou a ideálně i nakládanou zeleninou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Strapačky:

  • 300 g hrubá mouka Belbake
  • 200 g polohrubá mouka Belbake
  • 3 × vejce „M“
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 250 ml plnotučné mléko Pilos
  • 300 g brambory
  • 200 g čerstvý sýr Palouček Pilos
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 200 g feta sýr Milbona
  • 2 × lžíce čerstvá pažitka

Nakládaná mrkev:

  • 200 g mrkev
  • 100 ml jablečný ocet
  • 100 g krupicový cukr Belbake
  • 1 × lžička sůl Kania
  • 200 ml voda

POSTUP

Nakládaná mrkev:     

Vodu, ocet, cukr a sůl dobře promícháme, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Mrkev očistíme, nakrájíme na nudličky a marinujeme ve sladko-kyselém nálevu.

Tip: Nakládanou mrkev můžeme připravit klidně 2–3 dny dopředu a uchovávat v uzavřené nádobě v lednici.

Strapačky:

Obě mouky, sůl, vyklepnutá vejce, mléko a najemno nastrouhané syrové brambory zpracujeme v těsto, které necháme 15–20 minut odležet, aby se s ním lépe pracovalo.

Odleželé těsto protlačujeme sítem na halušky přímo do vroucí osolené vody a vaříme asi 2–3 minuty.

Tip: Během pasírování nočky v hrnci průběžně promícháváme, aby se neslepily.

Do hluboké pánve dáme uvařené vroucí strapačky s trochou vody z vaření, přidáme Palouček a necháme rozpustit. Dochutíme trochou soli a čerstvě namletým pepřem.

Strapačky podáváme do hlubokého talíře, dokončíme nadrobenou fetou a nakrájenou pažitkou. Navrch přidáme i předem naloženou sladko-kyselou mrkev.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 924 kcal, 32 g bílkovin, 124 g sacharidů, 34 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.