Marinara:
V rozpáleném hrnci s olivovým olejem orestujeme na plátky nakrájené 4 stroužky česneku dozlatova. Přidáme najemno nasekanou pálivou papričku, krátce zpěníme, zalijeme bílým vínem, osolíme, opepříme a necháme asi 1–2 minuty vyvařit. Doplníme sekanými rajčaty z plechovky, nasekanými dvěma větvičkami čerstvé bazalky, stáhneme na mírný plamen a necháme 15–20 minut provařit.
Kuličky:
Mleté maso, najemno nastrouhaný sýr, nadrobno nasekaný česnek, lístky tymiánu, jedno vejce, sůl a pepř promícháme do kompaktní hmoty, kterou můžeme (ale nemusíme) nechat v lednici 2 hodiny odležet.
Tip: Pro usnadnění práce můžete k míchání použít kuchyňský robot s hákem. I rukama však hmotu snadno promícháte.
Z masové směsi tvarujeme mokrýma rukama kuličky velké asi 3 cm, které obalíme v klasickém trojobalu.
Klasický trojobal znamená obalit nejprve v hladké mouce, následně důkladně omočit ve vajíčku a nakonec obalit v suché strouhance. Nejčastěji tak obalujeme klasické řízky.
Obalené kuličky smažíme v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. První kuličku rozlomíme, abychom se přesvědčili, že je maso prosmažené i uprostřed.
Servírování:
V rozpáleném oleji, ještě před smažením kuliček, krátce (asi ½ minuty) osmažíme i čerstvé lístky bazalky, které následně osušíme na papírové utěrce.
Do hlubokého talíře nandáme bohatou porci omáčky, zasypeme čerstvě mletým pepřem, zakápneme olivovým olejem a do omáčky nandáme 4–5 masových kuliček. Ozdobíme smaženými bazalkovými lístky a podáváme s dušenou basmati rýží.