Doba přípravy30 min.

Smažené vepřové kuličky se sýrem a omáčkou marinara

Masové kuličky patří mezi jídlo, kterým nadchnete snad každého. To platí i o kuličkách z vepřového masa, s balkánským sýrem a omáčkou marinara, které připravil šéfkuchař Roman Paulus. Nejdříve se spolu naučíte italskou omáčku marinara, jejíž základem jsou sekaná rajčata a bílé víno. Samotné kuličky jsou už pak hračka – stačí jen smíchat všechny ingredience, vytvarovat ze vzniklé masové směsi úhledné kuličky, obalit je v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka nebo kukuřičné lupínky) a usmažit dozlatova. Pochutnáte si s rýží nebo čerstvým pečivem!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Marinara

  • 50 ml extra panenský olivový olej Primadonna
  • 4 × stroužky česnek
  • 1 × lžíce sekaná pálivá paprička
  • 100 ml suché bílé víno Soave
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 400 g krájená rajčata Freshona
  • 2 × větvička čerstvá bazalka

Kuličky s rýží

  • 600 g mleté vepřové maso Řezníkova čerstvá porce
  • 100 g balkánský sýr Pilos
  • 2 × stroužky česnek
  • 1 × snítka čerstvého tymiánu
  • 3 × vejce „M“
  • 100 g hladká mouka Belbake
  • 100 g strouhanka Belbake
  • rostlinný olej Vita D'or na smažení
  • 1 × větvička čerstvá bazalka
  • 500 g vařená basmati rýže Godlen Sun
  • struhadlo
  • papírové utěrky

POSTUP

Marinara:

V rozpáleném hrnci s olivovým olejem orestujeme na plátky nakrájené 4 stroužky česneku dozlatova. Přidáme najemno nasekanou pálivou papričku, krátce zpěníme, zalijeme bílým vínem, osolíme, opepříme a necháme asi 1–2 minuty vyvařit. Doplníme sekanými rajčaty z plechovky, nasekanými dvěma větvičkami čerstvé bazalky, stáhneme na mírný plamen a necháme 15–20 minut provařit.

Kuličky:

Mleté maso, najemno nastrouhaný sýr, nadrobno nasekaný česnek, lístky tymiánu, jedno vejce, sůl a pepř promícháme do kompaktní hmoty, kterou můžeme (ale nemusíme) nechat v lednici 2 hodiny odležet. 

Tip: Pro usnadnění práce můžete k míchání použít kuchyňský robot s hákem. I rukama však hmotu snadno promícháte.

Z masové směsi tvarujeme mokrýma rukama kuličky velké asi 3 cm, které obalíme v klasickém trojobalu.

Klasický trojobal znamená obalit nejprve v hladké mouce, následně důkladně omočit ve vajíčku a nakonec obalit v suché strouhance. Nejčastěji tak obalujeme klasické řízky.

Obalené kuličky smažíme v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. První kuličku rozlomíme, abychom se přesvědčili, že je maso prosmažené i uprostřed.

Servírování:

V rozpáleném oleji, ještě před smažením kuliček, krátce (asi ½ minuty) osmažíme i čerstvé lístky bazalky, které následně osušíme na papírové utěrce.

Do hlubokého talíře nandáme bohatou porci omáčky, zasypeme čerstvě mletým pepřem, zakápneme olivovým olejem a do omáčky nandáme 4–5 masových kuliček. Ozdobíme smaženými bazalkovými lístky a podáváme s dušenou basmati rýží.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.