Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Rýžový nákyp

 Zamyslete se nad tím, kdy jste naposledy měli rýžový nákyp. Dost možná to už nějaký rok bude, a tak je ta pravá chvíle na to, abyste vyzkoušeli ten nejlepší, který kdy ochutnáte – podle video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Zjistíte, proč zvolit italskou rýži arborio i jak ji uvařit ve sladkém mléku a následně smíchat s bílky a žloutky, abyste dosáhli krásně nadýchaného nákypu, který pak může putovat do trouby. Na závěr stačí už jen připravit sníh z bílků a zapéct ho, aby byl krásný i na pohled. Podávejte se švestkovým kompotem a vanilkovou omáčkou!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 600 ml voda
  • 300 ml plnotučné mléko Pilos (3,5 % tuku)
  • 1 × vanilinový cukr Belbake
  • 100 g krupicový cukr Belbake
  • 300 g rýže Arborio Italiamo
  • 5 × vejce „M“
  • 25 g máslo Pilos
  • 25 g strouhaný kokos Belbake
  • sníh na zapékání

POSTUP

Pekáč si předem vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.

Tip: Místo pekáče můžete připravit i malé misky a každou porci zapéct zvlášť.

Vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme mléko, půlku cukru, vanilinový cukr a suchou rýži. Vaříme na mírném plameni doměkka a hotovou necháme pod pokličkou ještě 10–15 minut odpočinout.

Bílky ušleháme v tuhý sníh a v druhé misce vyšleháme i žloutky se zbylým cukrem.

Uvařenou rýži necháme trochu vychladnout a přidáme k ní šlehané žloutky a následně opatrně i bílky.

Připravenou hmotu nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi 1 hodinu.

Hotový nákyp vyndáme z trouby a připravíme bílkový sníh na zapékání podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Tip: Sníh lze zapéct i v troubě pod grilem, pokud nemáte flambovací pistoli.

Podáváme ideálně s vanilkovou omáčkou a švestkovým kompotem.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez omáčky a kompotu): 597 kcal, 13 g bílkovin, 106 g sacharidů, 13 g tuků

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU