Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Pečivo s čedarem a pálivými papričkami

Na burgery, jen tak s máslem nebo jako příloha k salátu – tyto kynuté sýrové bulky se hodí prakticky na cokoliv. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na sýrové pečivo, které se připravuje ze základního kynutého těsta doplněného o špetku rozmarýnu a špaldovou mouku. Po nakynutí je třeba ho rozválet rovnou dvakrát – poprvé, abyste ho mohli posypat čedarem (nebo jiným sýrem) a chilli kořením, a podruhé (po dalším kynutí), abyste z něj konečně vytvarovali chutné bulky. Na ty můžete jít dvojí cestou – buď vytvarujete úhledné bochánky, anebo je připravíte poněkud rustikální jednoduchým rozkrájením těsta na zhruba stejné díly.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
14

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 280 g hladká mouka + na pomoučnění
  • 20 g celozrnná špaldová mouka
  • 1 × lžíce sekaný čerstvý rozmarýn
  • 21 g čerstvé droždí
  • 6 g sůl
  • 225 g voda
  • 75 g sýr čedar
  • 30 g pálivé papričky

POSTUP

Obě mouky, sůl, nasekaný čerstvý rozmarýn, vlažnou vodu a čerstvé droždí vypracujeme v kuchyňském robotu v hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout do zdvojnásobení.

Tip: Vznikne poměrně řídké těsto, které je potřeba dostatečně podsypávat při vyvalování.

Následně těsto vyndáme na vál, rozválíme na necelý centimetr tlustý plát, který posypeme nasekanými chilli paprikami a strouhaným sýrem. Několikrát přeložíme, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout přibližně 1 hodinu do zdvojnásobení.

Tip: Zkuste těsto připravit večer a na druhé kynutí jej nechat přes noc v lednici. Ráno bude těsto vláčnější a připravené k napečení čerstvého snídaňového pečiva.

Následně těsto ještě jednou rozválíme na asi 1 cm tlustý plát, který rozdělíme na přibližně 14 nepravidelných dílů. Ty přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme naposledy asi 30 minut na teplém místě nakynout.

Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut na program horkovzduch. V polovině pečení přidáme i žáruvzdornou misku s vodou, aby těsto zůstalo vláčné.  

Před podáváním necháme lehce vychladnout a servírujeme ideálně s miskou dobrého olivového oleje s kapkou balzamikového octa.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 102 kcal, 4 g bílkovin, 16 g sacharidů, 2 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.