Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 25 min.

Pečené vykostěné kuře se žemlovou nádivkou

Připravte si tradiční rodinné jídlo - kuře s nádivkou. Recept najdete na kuchynelidlu.cz.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 celé kuře Čerstvá porce
  • 1 cibule
  • 2 polév. lž. másla Pilos
  • 100 g plátků Moravského uzeného Pikok
  • 2 ks pečiva (může být i 2-3 dny staré)
  • 2 vejce "M"
  • 1 hrst petrželové natě
  • sůl
  • pepř v mlýnku Kania
  • 150 ml polotučného mléka Pilos
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 sklenice vody
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

POSTUP

Žemlová nádivka

Najemno nakrájenou cibuli krátce orestujeme na 1 lžíci másla. Přidáme na kostičky nakrájené Moravské uzené. Orestovanou směs zalijeme mlékem a necháme krátce povařit. Ve větší míse smícháme na kostičky nakrájené pečivo, vejce a nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a přidáme orestované Moravské uzené s cibulí. Všechno promícháme a necháme odležet 10-15 minut.

Kuře

Kuře omyjeme a začneme vykosťovat tak, abychom neporušili kůži. Nejdřív odřízneme křídla. Poté kuře otočíme a nařízneme na zádech od biskupa po krk. Ostrým nožem seřezáváme maso od kostí směrem k prsům až ke hrudní kosti. Celá kostra se poté pěkně oddělí a můžeme ji snadno vyjmout. Odřízneme přebytečnou kůži a vykostíme ještě horní stehna. Necháme pouze spodní stehenní kosti. Kuře zevnitř osolíme, opepříme a naplníme nádivkou. Maso zabalíme a otočíme. Získáme tvar kuřete, jaký jsme měli před vykostěním. Aby se nerozpadlo, obalíme ho tenkým proužkem alobalu a dáme opatrně do pekáče. Na kuře položíme zbytek másla a přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Nakonec posypeme čerstvým tymiánem, osolíme a podlijeme vodou. Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut a poté asi hodinu při 160 °C.

Servírování

Upečené kuře naporcujeme. Podáváme se zeleninou a výpekem.

Tip: Navštivte naši Kulinářskou akademii, kde Vám Roman Paulus krok za krokem vysvětlí, jak vykostit kuře.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU