Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Pečené jehněčí kolínko se špenátem a chlupatým knedlíkem

Špenát patří k jarní kuchyni stejně jako jehněčí maso, a tak je šéfkuchař Roman Paulus zkombinoval do jednoho výborného receptu. Samotná jehněčí kolínka připravíte snadno – stačí je nasolit a upéct pod pokličkou nebo alobalem společně s celerem, česnekem a cibulí. Během pečení se budete moct věnovat přílohám – chlupatým knedlíkům a krémovému špenátu, který Roman Paulus připravuje v multifunkčním robotu Monsieur Cuisine, ale zvládnete ho případně i bez něj. Tajemství jeho chuti nespočívá v samotném špenátu, ale v předem připravené „cibulové jíšce“ a v přidání mléka a poctivé smetany.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečené koleno

  • 4 × jehněčí koleno
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 2 × cibule
  • 10 × stroužek česnek
  • sušený tymián Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania

Krémový špenát

  • 70 g máslo Pilos
  • 1 × menší cibule
  • 2 × stroužek česnek
  • 35 g hladká mouka Belbake
  • 150 ml čerstvé mléko Pilos (3,5 % tuku)
  • 100 ml čerstvá smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 350 g mražený listový špenát Freshona

Příloha

POSTUP

Jehněčí kolínka

Maso důkladně osolíme.

Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme a spolu s neloupanými stroužky česneku vložíme do pekáče. Zakryjeme jehněčími koleny, která ochutíme pepřem, tymiánem, podlijeme trochou vody a přikryjeme poklicí či alobalem. Pomalu dusíme do měkka asi 2 hodiny v troubě rozehřáté na 160 °C na program horkovzduch.

Tip: Ke konci alobal/poklici sundejte a dopečte křupavou kůrčičku.

Krémový špenát

Špenát necháme rozmrazit a vyždímáme přebytečnou vodu.

Do mixovací nádoby Monsieur Cuisine Smart vložíme kostky másla, nahrubo nakrájenou cibuli a česnek.

Nastavíme program manuální vaření na teplotu 130 °C a čas 5 min. Zavřeme víko a s levotočivým pohybem míchání restujeme.

Poté zaprášíme hladkou moukou, stěrkou očistíme okraje a na program manuální vaření a teplotu 130 °C necháme 1 minutu s levotočivým pohybem míchání probublávat.

Následně přilijeme mléko a smetanu, osolíme, opepříme a necháme asi 12 minut vařit na teplotu 130 °C při levotočivém míchání.

Nakonec přidáme rozmražený špenát a mixujeme 1 minutu na stupeň 10.

Tip: Do špenátu zkuste přidat i špetku muškátového oříšku.

Příloha

Cibuli nakrájíme a na sádle orestujeme dozlatova. Lahůdkovou cibulku nakrájíme na kolečka.

Uvaříme chlupaté knedlíky.

Tip: Jak připravit chlupaté knedlíky zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování

Pečené jehněčí koleno servírujeme spolu s krémovým špenátem a chlupatým knedlíkem přelitým na sádle osmaženou cibulkou. Dozdobíme nasekanou lahůdkovou cibulkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1235 kcal, 71 g bílkovin, 51 g sacharidů, 79 g tuků.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU