Ořechový linecký koláč s malinami

play Přehrát video recept
Ořechový linecký koláč s malinami
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

 Klasický linecký koláč s ovocem patří mezi nejoblíbenější dezerty a šéfkuchař Roman Paulus vám v tomto video návodu ukáže jak na něj. Naučíte se připravit těsto na linecký koláč (pozor – není to to samé jako těsto na linecké) i jak zvládnout samotnou náplň. Na tu můžete použít své oblíbené ovoce. Roman Paulus se tentokrát rozhodl pro maliny. Základem náplně je samotné ovoce, pektin na zahuštění, citronová šťáva a samozřejmě i zkaramelizovaný cukr. Na závěr se ještě podíváte na to, jak na koláč připravit efektní mřížku, aby nejenom skvěle chutnal, ale také úžasně vypadal.

Tagy

Koláče

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 300 g hladká mouka + na podsypání
  • 159 g máslo
  • 150 g lískové ořechy
  • 100 g moučkový cukr
  • 2 × vejce „M“
  • 30 g třtinový cukr
  • 10 g mletá skořice
  • sůl
  • 1 × vejce „M“ (na potření)

Maliny:

  • 165 g krupicový cukr
  • 330 g maliny
  • 6 g pektin
  • 1 × citron (šťáva)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 026 kJ / 484 kcal

Bílkoviny

8,00 g

Tuky

24,30 g

Vláknina

5,20 g

Sůl

0,06 g

Sacharidy

60,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Lískové ořechy koupíme buď již orestované, nebo je nasucho krátce opražíme v pánvi a rozmixujeme.

02.Mouku, změklé máslo, mleté ořechy, moučkový cukr, kypřicí prášek, vejce, třtinový cukr, skořici a špetko soli promícháme a vypracujeme kompaktní těsto. To následně zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.

03.V hrnci rozpustíme a zkaramelizujeme cukr.

Cukr rozpouštíme a přisypáváme postupně, aby se nám netvořily hrudky.

04.Maliny smícháme s pektinovým práškem a přidáme je k horkému karamelu. Ochutíme citronovou šťávou a vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.

Maliny můžete použít čerstvé i mražené.

05.Odleželé těsto rozdělíme na dvě části – menší o velikosti přibližně třetiny celkového objemu a druhou část, kterou bude tvořit zbytek. 

06.Větší část vyválíme a vysteleme s ní formu na koláč včetně okrajů.

Při vyvalování těsto posypávejte moukou, aby se nelepilo k pracovnímu válu.

07.Do vystlané formy umístíme vychladlou malinovou náplň a ze zbytku těsta připravíme mřížku (vyválíme a nakrájíme pruhy), kterou koláč ozdobíme.

K dekoraci přizvěte děti. Tvořit můžete různé tvary, mřížky, a nebo zkuste využít i oblíbená vykrajovátka.

08.Mřížku na koláči potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskla a pečeme v troubě rozpálené na 170 °C asi 30 minut dozlatova. 

09.Před porcováním necháme alespoň 30 minut vychladnout a podáváme ideálně s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo