Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Ořechový linecký koláč s malinami

 Klasický linecký koláč s ovocem patří mezi nejoblíbenější dezerty a šéfkuchař Roman Paulus vám v tomto video návodu ukáže jak na něj. Naučíte se připravit těsto na linecký koláč (pozor – není to to samé jako těsto na linecké) i jak zvládnout samotnou náplň. Na tu můžete použít své oblíbené ovoce. Roman Paulus se tentokrát rozhodl pro maliny. Základem náplně je samotné ovoce, pektin na zahuštění, citronová šťáva a samozřejmě i zkaramelizovaný cukr. Na závěr se ještě podíváte na to, jak na koláč připravit efektní mřížku, aby nejenom skvěle chutnal, ale také úžasně vypadal.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 300 g hladká mouka + na podsypání
  • 159 g máslo
  • 150 g lískové ořechy
  • 100 g moučkový cukr
  • 2 × vejce „M“
  • 30 g třtinový cukr
  • 10 g mletá skořice
  • sůl
  • 1 × vejce „M“ (na potření)

Maliny:

  • 165 g krupicový cukr
  • 330 g maliny
  • 6 g pektin
  • 1 × citron (šťáva)
  • potravinová fólie
  • váleček
  • pečicí forma Ø 27 cm
  • mixér

POSTUP

Lískové ořechy koupíme buď již orestované, nebo je nasucho krátce opražíme v pánvi a rozmixujeme.

Mouku, změklé máslo, mleté ořechy, moučkový cukr, kypřicí prášek, vejce, třtinový cukr, skořici a špetko soli promícháme a vypracujeme kompaktní těsto. To následně zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.

V hrnci rozpustíme a zkaramelizujeme cukr.

Tip: Cukr rozpouštíme a přisypáváme postupně, aby se nám netvořily hrudky.

Maliny smícháme s pektinovým práškem a přidáme je k horkému karamelu. Ochutíme citronovou šťávou a vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.

Tip: Maliny můžete použít čerstvé i mražené.

Odleželé těsto rozdělíme na dvě části – menší o velikosti přibližně třetiny celkového objemu a druhou část, kterou bude tvořit zbytek. 

Větší část vyválíme a vysteleme s ní formu na koláč včetně okrajů.

Tip: Při vyvalování těsto posypávejte moukou, aby se nelepilo k pracovnímu válu.

Do vystlané formy umístíme vychladlou malinovou náplň a ze zbytku těsta připravíme mřížku (vyválíme a nakrájíme pruhy), kterou koláč ozdobíme.

Tip: K dekoraci přizvěte děti. Tvořit můžete různé tvary, mřížky, a nebo zkuste využít i oblíbená vykrajovátka.

Mřížku na koláči potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskla a pečeme v troubě rozpálené na 170 °C asi 30 minut dozlatova. 

Před porcováním necháme alespoň 30 minut vychladnout a podáváme ideálně s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 438 kcal, 8 g bílkovin, 58 g sacharidů, 24 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.