Lískové ořechy koupíme buď již orestované, nebo je nasucho krátce opražíme v pánvi a rozmixujeme.
Mouku, změklé máslo, mleté ořechy, moučkový cukr, kypřicí prášek, vejce, třtinový cukr, skořici a špetko soli promícháme a vypracujeme kompaktní těsto. To následně zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
V hrnci rozpustíme a zkaramelizujeme cukr.
Tip: Cukr rozpouštíme a přisypáváme postupně, aby se nám netvořily hrudky.
Maliny smícháme s pektinovým práškem a přidáme je k horkému karamelu. Ochutíme citronovou šťávou a vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.
Tip: Maliny můžete použít čerstvé i mražené.
Odleželé těsto rozdělíme na dvě části – menší o velikosti přibližně třetiny celkového objemu a druhou část, kterou bude tvořit zbytek.
Větší část vyválíme a vysteleme s ní formu na koláč včetně okrajů.
Tip: Při vyvalování těsto posypávejte moukou, aby se nelepilo k pracovnímu válu.
Do vystlané formy umístíme vychladlou malinovou náplň a ze zbytku těsta připravíme mřížku (vyválíme a nakrájíme pruhy), kterou koláč ozdobíme.
Tip: K dekoraci přizvěte děti. Tvořit můžete různé tvary, mřížky, a nebo zkuste využít i oblíbená vykrajovátka.
Mřížku na koláči potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskla a pečeme v troubě rozpálené na 170 °C asi 30 minut dozlatova.
Před porcováním necháme alespoň 30 minut vychladnout a podáváme ideálně s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 438 kcal, 8 g bílkovin, 58 g sacharidů, 24 g tuků.