Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Klasický linecký koláč s ovocem patří mezi nejoblíbenější dezerty a šéfkuchař Roman Paulus vám v tomto video návodu ukáže jak na něj. Naučíte se připravit těsto na linecký koláč (pozor – není to to samé jako těsto na linecké) i jak zvládnout samotnou náplň. Na tu můžete použít své oblíbené ovoce. Roman Paulus se tentokrát rozhodl pro maliny. Základem náplně je samotné ovoce, pektin na zahuštění, citronová šťáva a samozřejmě i zkaramelizovaný cukr. Na závěr se ještě podíváte na to, jak na koláč připravit efektní mřížku, aby nejenom skvěle chutnal, ale také úžasně vypadal.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 026 kJ / 484 kcal
Bílkoviny
8,00 g
Tuky
24,30 g
Vláknina
5,20 g
Sůl
0,06 g
Sacharidy
60,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Lískové ořechy koupíme buď již orestované, nebo je nasucho krátce opražíme v pánvi a rozmixujeme.
02.Mouku, změklé máslo, mleté ořechy, moučkový cukr, kypřicí prášek, vejce, třtinový cukr, skořici a špetko soli promícháme a vypracujeme kompaktní těsto. To následně zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
03.V hrnci rozpustíme a zkaramelizujeme cukr.
Cukr rozpouštíme a přisypáváme postupně, aby se nám netvořily hrudky.
04.Maliny smícháme s pektinovým práškem a přidáme je k horkému karamelu. Ochutíme citronovou šťávou a vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.
Maliny můžete použít čerstvé i mražené.
05.Odleželé těsto rozdělíme na dvě části – menší o velikosti přibližně třetiny celkového objemu a druhou část, kterou bude tvořit zbytek.
06.Větší část vyválíme a vysteleme s ní formu na koláč včetně okrajů.
Při vyvalování těsto posypávejte moukou, aby se nelepilo k pracovnímu válu.
07.Do vystlané formy umístíme vychladlou malinovou náplň a ze zbytku těsta připravíme mřížku (vyválíme a nakrájíme pruhy), kterou koláč ozdobíme.
K dekoraci přizvěte děti. Tvořit můžete různé tvary, mřížky, a nebo zkuste využít i oblíbená vykrajovátka.
08.Mřížku na koláči potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskla a pečeme v troubě rozpálené na 170 °C asi 30 minut dozlatova.
09.Před porcováním necháme alespoň 30 minut vychladnout a podáváme ideálně s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT