Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Louhované bulky

Domácí pečivo je jedna z nejlepších věcí, kterou můžete ve své troubě vykouzlit. Šéfkuchař Roman Paulus proto připravil recept na kynuté louhované bulky s parmazánem. Naučíte se, jak namíchat těsto, jak ho správně nechat vykynout, jak vytvarovat bochánky a hlavně to, jak na samotné louhování – věřte tomu, nebo ne, ale toto pečivo se ještě před samotným pečením vaří ve vodě s jedlou sodou. Díky tomu získá krásnou a typickou glazuru. Co s bulkami uděláte, už je na vás – menší bochánky dobře poslouží jako snídaně nebo svačina, ty větší pak klidně jako originální bulky na burgery všeho druhu.


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Suroviny na 15 ks - Bulky

  • 16 g čerstvého droždí
  • 280 g vody
  • 320 g hladké mouky + na podsypání
  • 80 g celozrnné mouky
  • 10 g soli
  • 6 g krupicového cukru
  • 45 g másla
  • 30 g tvrdého sýra parmazánu Parmiggiano Reggiano
  • 1 vejce „M“ na potření
  • vločková sůl na posypání

Nálev

  • 1 l vody
  • 50 g jedlé sody

POSTUP

Droždí rozmícháme s vlažnou vodou. Přidáme obě mouky, sůl, cukr, máslo, nastrouhaný sýr a vypracujeme v hladké těsto za pomoci kuchyňského robota s hákem. 

Necháme na teplém místě přikryté utěrkou asi 1 hodinu kynout do zdvojnásobení.

Nakynuté těsto zpracujeme na pomoučněném vále, rozdělíme na 15 dílů a vytvarujeme bochánky, které necháme opět nakynout pod utěrkou na teplém místě do zdvojnásobení.

Vodu přivedeme k varu, zamícháme do ní jedlou sodu a bulky do ní vložíme. Povaříme asi minutu, otočíme, opět povaříme minutu a vyndáme na talíř, kde je necháme okapat. Do hrnce jich nedáváme moc, jelikož v teplé vodě nabydou na objemu.

Okapané bulky přemístíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, lehce ostrým nožem nařízneme do kříže, posypeme mořskou solí a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C asi 15 minut na program s horkovzuchem.

Podáváme alespoň částečně vychladlé, ideálně s čerstvým máslem a plátkem kvalitní šunky a sýra.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU